Ce autovehicule poţi conduce la 16 ani în România. Vârsta exactă la care te poţi înscrie la şcoala de şoferi

Stan Filon 22.11.2021, 10:19
Ce autovehicule poţi conduce la 16 ani în România. Vârsta exactă la care te poţi înscrie la şcoala de şoferi

Mulți tineri visează să devină șoferi, însă mai au de așteptat până fac 18 ani. Ei bine, aceștia trebuie să știe că pot deveni șoferi chiar și înainte de majorat! Mai exact, permisul deconducere special se poate obține înainte de a împlini chiar și vârsta de 16 ani! Vezi mai jos ce autovehicule poţi conduce la 16 ani în România!

Poți conduce autovehicule în România și la vârsta de 16 ani

Așadar, este posibilă obținerea permisului de conducere înainte de împlinirea vârstei de 18 ani! Adolescenții pot obține permise de conducere din categoria AM, A1 sau B1. Condiția este ca aceștia să aibă cel puțin vârsta de 15 ani și 9 luni.

Așadar, dacă ai cel puțin 15 ani și 9 luni, atunci trebuie să știi că poți obșine permisul de conducere. Mai exact, categoria AM este destinată vehiculelor cu două sau trei roţi, a căror viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h. Aceste vehicule sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3. Trebuie menționat faptul că pentru înscrierea la cursurile unei şcoli de şoferi pentru permisul AM este necesară vârsta de cel puţin 15 ani și 9 luni.

Poti conduce autovehicule in Romania si la varsta de 16 ani
Poti conduce autovehicule in Romania si la varsta de 16 ani

Sunt mai multe categorii de permise de conducere

O altă categorie pentru care poate da examen un adolescent pentru a conduce vehicule pe drumurile publice este categoria A1. Aceasta este destinată motocicletelor cu cilindree de maximum 125 cm3, cu puterea maxima de 11 Kw, raport putere/greutate de maxim 0,1 Kw/kg si triciclurile cu motor cu puterea maxima de 15 Kw. Pentru această categorie se pot înscrie la şcolile de şoferi cursanţii cu vârsta de minimum 15 ani și 9 luni.

La fel stă treaba și atunci când vine vorba despre categoria B1, Din această categorie fac parte autovehiculele cu trei sau patru roţi, masa proprie intre 400 kg si 550 kg, prevazute cu motor cu ardere interna cu capacitate cilindrica de peste 45 cm3 sau cu motor cu o putere de peste 50 km/h. Vârsta minimă de la care se poate începe şcoala pentru categoria B1 este de 15 ani şi 9 luni. Trebuie specificat faptul că aceste modelele de mașini costă cel puţin 10.000 de euro în România.