S-au reluat discuțiile cu Austria pentru aderarea României la Schengen. „Am convingerea că 2023 e anul aderării”

Stan Filon 26.01.2023, 19:50
S-au reluat discuțiile cu Austria pentru aderarea României la Schengen. „Am convingerea că 2023 e anul aderării”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că discuțiile cu Austria au fost reluate pentru aderarea României la Schengen. Reprezentantul guvernului este foarte încrezător că anul 2023 va fi anul în care România se va alătura spațiului Schengen.

S-au reluat discuțiile cu Austria pentru aderarea României la Schengen

După ce anul trecut Lucian Bode, ministrul de Interne, aproape că se felicita înainte de consiliul JAI pentru aderarea României la Spațiul Schengen și spunea că este o onoare pentru dânsul că în timpul mandatului său România va adera la Schengen, iată că după eșecul răsunător al respingerii României și Bulgariei oficialul nu renunță și revine cu un nou termen.

Așadar, ministrul Internelor Lucian Bode, a anunțat că revine la negocierile cu partea austriacă pentru aderarea României la Spațiul Schengen. În acest sens, oficialul a spus că a reluat discuțiile cu omologul său austriac, Gerhard Karner, după ce i-a trimis „o scrisoare construită într-un mod constructiv”.

S-au reluat discutiile cu Austria pentru aderarea Romaniei la Schengen
S-au reluat discutiile cu Austria pentru aderarea Romaniei la Schengen

„Am adus în discuție subiectul care ne preocupă cel mai mult în momentul de față”

„În dialogul cu partenerii europeni am adus în discuție subiectul care ne preocupă cel mai mult în momentul de față – aderarea României la spațiul Schengen. În context, am subliniat că România a îndeplinit și îndeplinește în continuare toate condițiile de aderare și am cerut soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil. Până la luarea deciziei de aderare, am transmis tuturor partenerilor europeni determinarea României de a continua implementarea la cele mai înalte standarde a tuturor condițiilor de aderare, așa cum au constatat partenerii europeni în cadrul celor 2 exerciții de evaluare voluntară din România”, a scris Bode pe Facebook.

Lucian Bode a mai transmis și faptul că „în perioada următoare” va continua „dialogul cu toți partenerii europeni, în special cu Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, pentru că aceasta este cea mai bună soluție pe care o avem în momentul de față pentru a conserva majoritatea covârșitoare de state care ne-au susținut și ne susțin în continuare”.

„În ceea ce privește relația cu Austria, am discutat cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, și sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut. Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spațiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenția europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migrație din Balcani”, a mai scris pe Facebook ministrul de Interne.

„Scrisoare construită într-un mod constructiv”

Anterior, Lucian Bode preciza pentru Euronews că a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner, după ce i-a trimis „o scrisoare construită într-un mod constructiv”.

„Am avut o discuție cu ministrul de interne austriac Gerhard Karner. Această discuție vine în urma unei scrisori pe care eu i-am adresat-o în urmă cu câteva zile, o scrisoare construită într-un mod constructiv de normalizare a relațiilor bilaterale.I-am spus în scrisoare că îmi doresc ca România și Austria să aibă un dialog bazat pe deschidere, respect reciproc și un dialog în care să avem angajamente reale pentru soluții bazate pe reguli și pe principiile Uniunii Europene. Sunt convins că dialogul la nivel diplomatic va continua și va înregistra progrese în perioada următoare.

Pot să spun că am agreat cu domnul ministru Gerhard Karner ca în perioada următoare, la nivel tehnic, structurile Poliției de Frontieră, Poliției Române, Inspectoratului General pentru Imigrări și toate celelalte structuri din cadrul Ministerului de Interne în acest dosar să reia dialogul cu structurile similare din Austria. Și după ce această etapă este finalizată, evident că vom relua dialogul la nivel politic între mine și ministrul austriac de Interne. Îmi doresc ca acest lucru să se realizeze cât mai curând posibil pentru că este important ca poziția Austriei să se schimbe, pentru ca acest dosar să poată înainta cu succes”, a declarat Bode pentru Euronews. Lucian Bode a mai declarat că are „convingerea că anul 2023 va fi anul integrării în spațiul Schengen.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...