Cătălin Predoiu, informații noi despre aderarea României la spaţiul Schengen: „Nu cred că e nevoie să explic ce avantaje ar aduce economiei naţionale”

Elena Avramescu 07.10.2022, 09:29
Cătălin Predoiu, informații noi despre aderarea României la spaţiul Schengen: „Nu cred că e nevoie să explic ce avantaje ar aduce economiei naţionale”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a participat la şedinţa Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul Justiţiei, afirmând că este vital pentru Guvern adoptarea în toamna acestui an a proiectelor de modificare a legilor justiţiei.

Cătălin Predoiu insistă pentru adoptarea proiectelor de modificare a legilor justiţiei

Se pare că Executivul are un obiectiv esenţial în prezent, și anume aderarea la spaţiul Schengen, astfel că acesta este pus în legătură cu progresele din cadrul MCV, ceea ce înseamnă şi adoptarea celor trei acte normative.

„Cererea pe procedură de amânare a fost motivată de aşteptarea avizului Comisiei de la Veneţia şi, de aceea, ca reprezentant al Guvernului, sunt obligat încă o dată să explic de ce pentru Guvern este importantă adoptarea acestor trei proiecte de lege în toamna acestui an – pentru că Guvernul are un obiectiv esenţial, care înseamnă aderarea la spaţiul Schengen şi, după cum este bine cunoscut de toată lumea, acest obiectiv este pus în legătură de unele state membre de progresele în cadrul MCV, iar în cadrul MCV unul dintre obiective este adoptarea legilor justiţiei.

Prin urmare, Guvernul, dacă doreşte să îşi atingă aceste două obiective, de care atârnă extrem de multe interese ale României şi ale cetăţenilor români şi companiilor din România – nu cred că e nevoie să explic ce avantaje ar aduce economiei naţionale intrarea în Spaţiul Schengen – trebuie să adopte legile. Trebuie, deci, să adoptăm aceste legi, în toamna acestui an”, a declarat Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției

Cu toate acestea, ministrul Predoiu a ținut să mai afirme că adoptarea înainte de un aviz al Comisiei de la Veneţia nu înseamnă că nu s-a făcut o muncă așa cum se cuvine, deoarece sunt echipe care au lucrat în permanență pentru a se asigura că totul decurge conform planului.

„Asta nu înseamnă că dezbaterile nu au avut loc substanţial, cum cred că s-a putut vedea de la şedinţă la şedinţă, nu înseamnă că nu s-au primit amendamente, că nu s-a făcut o muncă ‘pe brânci’, zi şi noapte, şi la minister, şi aici, în Comisie, şi la Parlament, şi la Guvern, la instituţiile care au fost interesate din sistemul judiciar – sunt de faţă aici, sunt echipe care au lucrat permanent – nu înseamnă că fiecare articol nu a fost luat şi întors pe toate feţele şi nu înseamnă că nu s-a făcut o muncă serioasă aici, pe de o parte”, a mai spus acesta.

Tot ministrul Predoiu a mai scos la suprafață faptul că avizele anterioare emise de Comisia de la Veneţia au exprimat o serie de principii care au fost avute în vedere în noile proiecte de modificare a legilor justiţiei. În plus, este încrezător că legile vor căpăta o formă tot mai bună de la o ședință la alta.

Se pare că în urmă cu o zi, deputatul USR Stelian Ion a solicitat la reluarea dezbaterilor în Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei, prelungirea termenului de raport până la primirea avizului Comisiei de la Veneţia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...