Ce a pățit Lucian Bode pe aeroportul din Cluj. Ministrul începe să simtă urmările din dosarul „Plagiatul”

Ana Anitoiu, Andrei Dumitrescu 13.01.2023, 08:06

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a avut parte de o surpriză la aeroportul din Cluj, joi seară, după ce Comisia de Etică a Universității Babeș – Bolyai a decis, miercuri, că lucrarea sa de doctorat este plagiată.

Lucian Bode, teză de doctorat „profund viciată”

Comisia de Etică a Universității Babeș – Bolyai din Cluj a transmis, miercuri, că teza de doctorat a ministrului de Interne este „profund viciată”. Aceasta a precizat că au fost observate și alte abateri decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie, plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.

De cealaltă parte, Lucian Bode a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, miercuri, în care a precizat, printre altele, că demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022 este un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile ce guvernează statul de drept.

„Sintagma „profund viciată” e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică, cât timp normele au fost respectate”, a mai scris Lucian Bode.

Lucian Bode, despre intenția sa în urma izbucnirii scandalului de plagiat

De asemenea, Lucian Bode a scris că Procedural și legal, există cel puțin două probleme izbitoare. Mai întâi, Comisia de Etică se poate pronunța doar în ceea ce privește soluționarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunității universitare. Ministrul a atras atenția că nu face parte din această comunitate.

Apoi, conform ministrului, demersul Comisiei de Etică încalcă o decizie a Curții Constituționale, care a decis că este inadmisibilă activitatea oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat și validate de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„Cu acțiunea pe care am deschis-o în instanță, vreau să mă asigur că legea este respectată, indiferent despre cine este vorba. Este un drept, dar și o obligație pe care o am ori de câte ori se încalcă legea.

Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă.

Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată. Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii”, a mai scris ministrul.

Lucian Bode, surpriză la aeroportul din Cluj

Joi, ministrul Lucian Bode a fost întâmpinat la Aeroportul din Cluj de un localnic cu o pancartă de carton pe care era scris mesajul „Demisia Lucian Bode! Rușinea Sălajului”. Momentul a fost filmat.

În imaginile video, Lucian Bode apare ieșind din terminal și mergând spre ieșirea din aeroport, moment în care clujeanul i-a spus, pe un ton calm: „Demisia dle Bode, să vă fie rușine, sunteți plagiator dovedit. Nu ne ajutați deloc cu intrarea în Schengen. Seară bună”. Ministrul de Interne, secretar general al PNL, nu a răspuns, ci a zâmbit când a auzit aceste cuvinte.

 

Edit Foto: Iozan Carmen

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...