S-au copt pepenii la Dăbuleni. Lubenițele oltenești vor ajunge în piețe la finalul acestei săptămâni

Alexandrina Toader 23.06.2021, 17:16

S-au copt pepenii la Dăbuleni. Producătorii au început, de astăzi, să recolteze, iar lubenițele oltenești vor ajunge în piețe la finalul acestei săptămâni. Producătorii spun că pepenii sunt foarte dulci, iar producția foarte bună față de anul trecut.

S-au copt pepenii la Dăbuleni

Oltenii de la Dăbuleni au dat lovitura în această vară. Chiar dacă producția de pepeni a fost întârziată cu aproximativ două săptămâni față de anii precedenți, câmpurile nisipoase sunt pline de lubenițe.

S-au copt pepenii foare bine. Sunt dulci pentru că este solul nisipos. Ne-a întârziat vremea asta cam cu 10 zile, chiar două săptămâni, din cauza temperaturilor scăzute, dar ca producție este bine. Producția este aproape la capacitate maximă, a povestit Viorel Mușat, producător de pepeni din Dăbuleni.

Și la alți cultivatori, câmpurile sunt pline de lubenițe “perfecte”, după cum spun producătorii.

S-au copt pepenii la Dabuleni
Pepeni de Dabuleni

În momentul de față producția este foarte bună. Să sperăm că va ține vremea cu noi să putem culege să ne luăm și noi bănuții că am investit foarte mult în ele. Anul acesta le-am plantat pe 31 martie și abia acum recoltăm, în contextul în care le-am pus în pământ mult mai din timp. Oricum sunt perfecte la gust. Acestea sunt cu adevărat lubenițe, nu cele din import. Se cunoaște gustul față de lubenița din import, a mai spus un producător de pepeni.

Prețul la producător va porni de la aproximativ un leu pe kilogram până la 1, 5 lei, mult mai puțin față de anul trecut. Producătorii spun însă că nu vor avea de pierdut pentru că vor recupera la nivelul producției. Dacă anul trecut au recoltat 40-50 de tone de lubeniță la hectar, acum cultivatorii estimează că vor avea o producție de aproape 70 de tone la hectar. Lubenița de Dăbuleni este marcă înregistrată la OSIM. Aproximativ 900 de hectare de pepeni verzi și galbeni sunt cultivați pe câmpurile de la Dăbuleni.