S-a realizat primul recensământ al câinilor fără adăpost din Constanța. Ulterior o să fie demarată o campanie de sterilizare

Ioana Constantin 09.03.2021, 12:51
S-a realizat primul recensământ al câinilor fără adăpost din Constanța. Ulterior o să fie demarată o campanie de sterilizare

Inițiativă în premieră la Constanța. Pentru prima oară, autoritățile de la malul mării realizeaza primul recensământ al câinilor fără adăpost de pe raza municipiului. Acțiunea a început în această dimineață și se face cu ajutorul unei aplicații mobile. La final, autoritățile vor avea o imagine de ansamblu a numărului de patrupede din oraș, iar ulterior vor demara și o campanie de sterilizare.

Timp de două zile, cainii maidanezi vor fi numărați, fotografiați, identificați si înregistrați într-o bază de date. Informațiile ce vor fi obținute astfel vor contribui la stabilirea și organizarea unui plan de acțiune pe care autoritățile il vor stabili și, ulterior, îl vor implementa la nivelul orașului.

Un astfel de recensămant era mai mult decât necesar pentru că nu s-a mai facut niciodată până acum, să știm, să evaluăm corect care este situația în oraș. Să știm ce planuri vom avea, ce proiecte de sterizlizare. Pentru așa ceva, pentru un management al populației canine trebuie să știm de unde pornim. Câți câini sunt pe stradă. Acum sunt destul de mulți câini, mai mulți decât în alte oraș. Am fost surprins. Denotă probabil o anumită neglijență sau un prost management din trecut. Dar autoritățile sunt acum implicate, am semnat un protocol pentru sterilizarea câinilor, pe mai multe etape și care sperăm să dea rezultate bune în viitor, a declarat Gabriel Ignat, coordonator proiect.

Problema câinilor maidanezi este una veche în municipiul Constanţa. Oamenii spun că multe dintre patrupedele de pe străzi sunt agresive. Localnicii se tem sa iasă din casă, să mai meargă până în parc sau măcar până la stația de autobuz, din cauza haitelor de maidanezi.

Primul recensamant al cainilor fara adapost din Constanta
Primul recensamant al cainilor fara adapost din Constanta

Pe de o parte, este prima campanie la scară mare de sterilizare a câinilor care nu sunt de rasă și un recensământ. Este important să știm câți sunt să îi avem în evidență și când se vor termina lucrările la adăpost, ca să îi strangem. Voluntarii care participă sunt iubitori de animale. Nu pățesc nimic. Sunt doar luate în evidență și apoi sterilizate, a declarat Alin Vintila, purtător de cuvant Primaria Constanța.

În acest timp, nimeni nu capturează câinii fără stăpâni, și asta deoarece nicio firmă nu a fost interesată să preia acest serviciu. Nici adăpostul de animale pe care îl are minicipalitatea nu este înca pus la punct, astfel că, cel puțin pentru moment, singura solutie este realizarea acestui recensământ, urmat ulterior de o acțiune amplă de sterilizare a acestor animale. Specialiștii spun că sterilizarea reduce din agresivitate la caini.

Depinde de zonă și de calitatea omului. În profesia mea, la cabinet, ni se aduc căței loviți de mașină, prinși în laț. Mulți cu boli. Vedem și câini castrati, bine hrăniți, care după castrare li s a redus agresivitatea, nu mai fac haite, sunt bine întreținuți. Dar trebuie să acționăm în zone limitrofe, unde sunt spații virane. Acolo sunt probeme. Fac haite, deranjează, mușcă, femele fătate cu pui, agresive. Este binevenită această campanie de sterilizare, a spus și Ioana Sabău, medic veterinar.

În acest moment, la nivelul orașului nu mai strânge nimeni câinii maidanezi. S-a ajuns în această situație deoarece  Federația pentru Protecția Animalelor și Mediu a cerut în instanță anularea contractului de prestări servicii de capturare încheiat de Primăria Constanța, precizând faptul că acesta s-a facut în mod eronat, cu încălcarea legilor în vigoare. Federația a câștigat în instanță. Astfel că, la acest moment, autoritățile merg pe două direcții. Vor să realizeze un regulament pentru gestionarea câinilor cu și fără stăpân, iar in paralel vor desfașura acțiuni masive de sterilizare a câinilor maidanezi.

Primul recensamant al cainilor fara adapost din Constanta
Primul recensamant al cainilor fara adapost din Constanta
Urmăriți Impact.ro și pe