Adio chioșcurilor de pe faleza Constanța. Primăria le-a pus gând rău și dorește elimnarea acestora. Turiștii cu bugete mai mici vor fi puternic afectați

Elena Avramescu 02.03.2021, 12:31
Adio chioșcurilor de pe faleza Constanța. Primăria le-a pus gând rău și dorește elimnarea acestora. Turiștii cu bugete mai mici vor fi puternic afectați

Adio chioșcurilor de pe faleza Constanța. Vesti proaste pentru turiștii care veneau pe litoral și găteau în camerele de hotel. Minimarketurile ar putea să dispară și chiar marile magazine deschise în statțunea Mamaia. Patronii care dețin astfel de afaceri în stațiunea Mamaia au intrat în vizorul autorităților locale, după ce primăria a anunțat că aceștia încalcă o lege existentă încă din 2001 care interzice vânzarea de produse alimentare și de panificație în stațiunile turistice.

Adio chioșcurilor de pe faleza Constanța

An de an în stațiunea Mamaia s-a construit, fiecare petec de pământ fiind vânat de către cei care au ridicat bloc după bloc, în goana după câștiguri rapide și cât mai mari. Cu timpul stațiunea Mamaia a ajuns raiul dezvoltatorilor imobiliari dar și al comercianților care și-au deschis afaceri în punctele cheie din zonă.  Numărul magazinelor alimentare s-a dublat.

Nu mai este de mult un secret că mulți turiști, cu bugete de vacanță mai mici, merg în astfel de magazine, își fac piața iar mai apoi gătesc pur și simplu în camerele de hotel. La acestea se adaugă chioșcurile în care se comercializează shaorma sau produse de patiserie. Toate emană diverse mirosuri, greu de suportat în timpul sezonului estival. Drept urmare autoritățile au decis să pună piciorul în prag. Le-au pus acestor patroni legea în față iar până la începutul sezonului aceștia vor trebui să se conformeze.

Conform hotărârii de guvern 559 din 2001, comercializarea în staţiunile turistice a alimentelor, respectiv a preparatelor şi semipreparatelor din carne, lapte, ouă, a produselor de panificatie, de patiserie şi de cofetărie, precum şi a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde şi reci, este permisă numai în structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică clasificate şi în unităţile specializate. De asemenea, comercializarea acestor produse în rulote, standuri şi chioscuri este permisă numai în zone publice special amenajate şi autorizate conform reglementărilor legale. Orice alt mod de comerţ ambulant este interzis în staţiunile turistice.

Adio chioscurilor de pe faleza Constanta
Chioscuri de pe faleza

Amenzi cuprinde între între 80 și 100 de lei pentru cei care nu se conformează

Aceștia trebuie să înțeleagă că este vorba de o stațiune turistică, nu comercializarea pastei de mici. Cu siguranță vor avea timp să stabileasca un nou profil, a declarat Horia Constantinescu, director executiv adj. Direcția Servicii Publice Constanța.

Administratorii de restaurante și beachbaruri spun că aceste tipuri de unități alimentare reprezintă o concurență neloială, iar desființarea lor ar însemna ridicarea la un nivel cu adevărat exclusivist al stațiunii Mamaia. Clienții din zona de nord vin în special pentru modul în care sunt serviți, delicatesele din farfurii cu specific pescăresc precum fructe de mare și pește proaspăr, iar băuturile sunt atent alese. Totodată această zonă a stațiunii este recunoscută pentru cluburile care adună în fiecare seară în perioada verii clienți cu gusturi excentrice.

Stabilești niste nivele, standarde de pret, automat si clientul, atunci când vii cu patiseri în zona care e consideraă de lux se duc unde nu sunt oameni care merg la patiserii sau se duc cu sendvișul pe plajă, a spus George Țicu, manager restaurant.

Pentru cei care nu se conformează există și amenzi, numai că acestea sunt modice, între 80 și 100 de lei, o sumă mult prea mică, spun reprezentanții primăriei. Chiar și așa, aceștia speră ca odată cu punerea în aplicare a legii acestea să dispară încetul cu încetul.

Adio chioscurilor de pe faleza Constanta
Camera de hotel din Constanta
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI