Cum s-a umplut Bucureștiul de câini maidanezi din cauza lui Ceaușescu. Dictatorul nici nu și-a dat seama de asta

Raluca Juncu 04.06.2020, 17:37

În urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, Bucureștiul găzduia cartierul Uranus, din care astăzi a rămas doar numele unei străzi- Uranus, din sectorul 5. Decizia de demolare a întregului cartier a aparținut lui Nicolae Ceaușescu, iar drept moștenire a ceea ce reprezenta cândva acel loc au mai rămas azi doar câinii maidanezi.

Cartierul Uranus, zona ștearsă de pe hartă de Ceaușescu, împânzită azi de maidanezi

Alături de distrugerea ulterioară a mai multor imobile și sinagogi din Cartierul evreiesc, demolarea Cartierului Uranus-Antim-Rahova se numără printre celebrele acțiuni întreprinse de Nicolae Ceaușescu, pentru a-și arăta supremația. Palatul Parlamentului sau Casa Poporului după cum e cunoscută în rândul mai multor români a fost unul din motivele pentru care dictatorul comunist a decis dărâmarea mai multor cartiere, printre care și Uranus.

Pentru a face loc construcției gigant, Nicolae Ceaușescu nu a stat prea mult pe gânduri și a dărmâmat fără milă edificiile și locuințele mai multor români, în 1985. Planul avea la bază construcția unui Centrul Civic, adică un cartier central cu care Capitala să se mândrească, dat fiind faptul că se află aproape în inima Capitalei.

Strada Uranus găzduia, în trecut, clădirea Arhivelor Statului, un adevărat monument ridicat în 1594 de Mihai Viteazul, iniţial sub formă de mânăstire, având în interior o biserică cu 3 turle. Anterior, edificiul a funcționat ca o Școală de Medicină Militară. La momentul deciziei demolărilor, un grup format din mai mulți intelectuali ai vremii, precum Grigore Ionescu, Dinu Giurescu, Răzvan Theodorescu s-au opus vehement dărâmării clădirilor Arhivelor Statului, fără a obține, însă succes.

După demolarea celebrului cartier, familiile care au fost evacuate nu au avut posibilitatea de a-și lua animalele de companie cu ei, scrie Adevarul. Astăzi, doar câinii maidanezi care s-au tot reprodus și își fac veacul printre tufișuri, au mai rămas singurii moștenitori vii care locuiau în celebrul cartier. Rămân, însă dramele șterse de timp ale familiilor care au rămas fără adăpost, precum și câteva edificii care au fost rase complet de pe harta Bucureștiului. Strada Uranus, care era cea mai importantă și mai lungă arteră de circulație din tot cartierul, leagă azi Calea Rahovei de Calea 13 Septembrie.

 

Sursa foto: turismistoric.ro

Urmăriți Impact.ro și pe