S-a modificat legea! Cine sunt românii care riscă să piardă ajutorul pentru plata facturilor

Beatrice Dumitru 23.04.2023, 15:55
S-a modificat legea! Cine sunt românii care riscă să piardă ajutorul pentru plata facturilor

Statul oferă 1.400 de lei pe an, ajutor temporar pentru plata facturilor la energie pentru persoanele vulnerabile, iar milioane de români vor beneficia de această sumă în 2023. Dar legea privind acest ajutor va suferi modificări și vizează o anumită categorie de persoane. Ce trebuie să facă acestea pentru a putea primi banii.

La ce se referă schimbările pentru ajutorul acordat pentru plata facturilor

3,9 milioane de români, care fac parte din categoriile vulnerabile, vor primi ajutoare pentru compensarea prețului la energie, Printre beneficiari se numără pensionarii cu venituri lunare sub 2.000 de lei, persoanele cu dizabilități cu venituri sub 2.000 de lei dar și persoanele care beneficiază de asistență socială.

Regulile pentru ajutorul de 1.400 de lei încasat de persoanele vulnerabile se vor modifica, potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică. Este vorba despre o procedură care îi vizează pe beneficiarii cardului de energie care își schimbă domiciliul. Astfel, aceștia au obligația să anunțe Poșta Română în această situație.

S-a modificat legea! Cine sunt românii care riscă să piardă ajutorul pentru plata facturilor
3,9 milioane de români beneficiază de cardul pentru energie.

Ce situații pot apărea în cazul schimbării domiciliului

Dacă un beneficiar al ajutorului pentru energie electrică își schimbă domiciliul, procedura de validare a eligibilității se reia, în raport cu noul loc de consum și în acvest caz pot apărea trei situații.

Se anulează primul card și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum al beneficiarului, cu preluarea soldului disponibil, dacă se constată că beneficiarul este eligibil la noul loc de consum şi pentru acea adresă nu a mai fost emis un card de energie.

În cazul în care se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru această adresă a fost emis deja un card de energie, se anulează cardul de energie de la vechiul loc de consum. Dacă acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimba domiciliul, se anulează și cardul deja existent pentru noul loc de consum și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum.

Dacă se constată că beneficiarul nu este eligibil la noul loc de consum, cardul de energie de la vechiul loc de consum se anulează, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/ reședința, cu decontarea sumelor utilizate până la schimbarea domiciliului/ reședinței.

Ajutorul de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, atât cele curente, cât și restante, se primește în două tranşe, de câte 700 de lei fiecare. Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.

Pentru prima tranşă de bani pe care românii o primesc pe cardul de energie, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023, în timp ce tranșa a două va fi achitată în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...