Ion Iliescu, acuzat de infracțiuni contra umanității în Dosarul Revoluției. Când începe judecata fostului președinte

Ion Iliescu, fostul președinte al României, este inculpat în Dosarul Revoluției. El va fi judecat pentru infracțiuni contra umanității, iar primul termen va avea loc curând.

Fostul președinte Ion Iliescu este inculpat, alături de mai mulți oficiali din acea perioadă, în Dosarul Revoluției. În rechizitoriu, procurorii notează că Revoluția a avut loc pe fondul degenerării relațiilor dintre România și URSS.

La aceasta se adaugă și nemulțumirea populației “profundă și generală”, după cum notează anchetatorii. Astfel, s-ar fi format o grupare care a avut ca scop îndepărtarea lui Nicolae Ceaușescu de la putere.

Din grupare au făcut parte, între alții, fostul președinte Ion Iliescu, dar și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

Ion Iliescu, acuzat de infracțiuni contra umanității în Dosarul Revoluției

Dosarul Revoluției a ajuns pe masa magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Primul termen a fost stabilit pe data de 29 noiembrie, în cameră preliminară. Dosarul a fost trimis în instanță în luna aprilie și a fost instrumentat de procurorii militari.

Din rechizitoriu reiese un plan bine pus la punct.

“Această grupare complotistă a fost formată atât din civili (latura politică), cât şi din militari (latura militară), cu toţii marginalizaţi într-un fel sau altul prin deciziile fostului preşedinte. Componenţii grupului au aparţinut principalelor două filoane militare (MApN şi Direcţia Securităţii Statului), de la nivel mediu până la vârf, dar şi structurilor civile ale statului român. Desigur, nu doar membrii acestui grup au manifestat atitudini ostile regimului Ceauşescu, însă prin funcţiile deţinute (implicit, influenţele exercitate), dar mai ales prin raportare la evoluţia istorică (începând cu 22 decembrie 1989), se poate afirma, fără echivoc, faptul că doar acest grup s-a dovedit eficient în demersul său”, spun procurorii militari.

Procurorii militari mai susţin că gruparea formată în jurul lui Ion Iliescu “a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989“.

“Din cercetări a rezultat că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22 decembrie 1989, un număr de 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17 – 22 decembrie 1989 (orele 12,00)”, menţionează procurorii militari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI