Ce decizie au luat judecătorii Instanței Supreme în privinţa dosarului Gala Bute. Elena Udrea vrea anularea sentinţei

Stan Filon 15.06.2021, 16:31
Ce decizie au luat judecătorii Instanței Supreme în privinţa dosarului Gala Bute. Elena Udrea vrea anularea sentinţei

Judecătorii Instanței Supreme au decis amânarea recursului în casație formulat de Elena Udrea la sentința dată în dosarul Gala Bute, unde fostul ministru a primit o condamnare de 6 ani de închisoare cu executare. Aceasta a fost găsită vinovată de luare de mită şi abuz în serviciu, însă acum cere casarea sentinței.

Judecătorii Instanței Supreme au amânat judecarea recursului în casație în dosarul Gala Bute

”Amână cauza şi acordă termen la data de 22 noiembrie 2021, ora 13:00, sala Secţiilor Unite – 103″, este decizia Înaltei Curţi. de Casație și Justiție în cazul judecării recursului în casație făcut de fostul ministru al Turismului, Elena Udrea. Veronel Rădulescu, avocatul fostului ministru al Turismului, a declarat că în recursul în casație aprobat de un magistrat în anul 2019 s-au invocat motive de nelegalitate a hotărârii de condamnare în dosarul Gala Bute.

În acest dosar în anul 2018 Elena Udrea s-a ales cu o condamnare de șase ani de închisoare, însă sentința a surprins-o pe Elena Udrea departe de România, fiind în Costa Rica. ”Eu am fost acuzată de doamna Kovesi că l-am adus pe Lucian Bute să boxeze în ţara lui […] nu am avut niciun avantaj din prezenţa lui la acea Gală de box, cunoscută ca Gala Bute. Singurul câştig pe care doamna Kovesi l-a identificat, au fost aplauzele pe care le-aş fi primit, adică imaginea bună pe care mi-aş fi făcut-o. Și am fost condamnată 6 ani cu executare pentru asta și s-a dispus de către un complet ilegal constituit (din care a făcut parte și domnul judecător Ionuț Matei) și confiscarea de la mine a unei sume egală cu suma plătita de ministerul pe care îl conduceam pentru promovarea României în timpul acestui meci de box!!!”, declara Elena Udrea.

Judecatorii Instantei Supreme au amanat judecarea recursului in casatie in dosarul Gala Bute
Judecatorii Instantei Supreme au amanat judecarea recursului in casatie in dosarul Gala Bute

Rudel Obreja a făcut 7 luni de închisoare

Nu doar Elena Udrea a primit condamnare în acest dosar, fiind mai multe sentințe destul de grele dictate de judecători. Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare, şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

Rudel Obreja a făcut șapte luni de închisoare în urma condamnării primite în dosarul Gala Bute, dar a fost eliberat din închisoare, după ce a invocat alcătuirea ilegală a completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ și a avut câștig de cauză.