EXCLUSIV

S-a aflat cât dă Carmen Iohannis pe o rochie. Suma e fabuloasă. Ce se întâmplă cu ținutele, după ce sunt purtate EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 04.10.2021, 16:41

Andreea Tincu, care recent a revenit de la ”Vienna Fashion Week”, unde și-a prezentat o inedită colecție vestimentară, se poate mândri cu o colaborare de succes. Andreea Tincu, unul dintre designerii preferați ai lui Carmen Iohannis, ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre celebra sa clientă, dar și despre situația modei în România.

Cum a fost la Viena, la celebrul festival de modă? Cum ne situăm, ca designeri, pe piața europeană, dar mondială? Ce avem caracteristic în alegerea modelelor?

”Vienna Fashion Week” este un eveniment prezent în lumea modei din anul 2009. Au crescut în ani, au mărit echipa și au căutat să mențină un nivel bun în piață europeană de modă. 2021 este un an încă sub semnul pandemiei, astfel încât a fost cumva restrâns spațial de prezentare, în backstage nu a fost permis decât un număr mic de persoane, echipele de make și hair au fost mai mici decât de obicei.

Chiar daca publicul a fost numeros, controalele au fost foarte severe. Actualmente, în ceea ce privește creativitatea designerilor români, ne situăm foarte bine pe orice piață de modă. Dacă vorbim despre cliente, aici este o problemă, deoarece numărul persoanelor care își permit financiar o piesa de designer nu este foarte mare.

Designerii români s-au aliniat tendințelor internaționale sau experimentează stiluri proprii, unele reușite, altele nu. Important este că avem o comunitate de designeri și că moda nu mai este o copiere a numelor mari.

Acum, în pandemie, când evenimentele s-au rărit, casele de modă au avut de suferit. Cu ce veniți nou și practic în această perioadă complicată?

Fiecare brand și-a gândit, bănuiesc, propria politică adaptată contextului actual. La unele branduri, au scăzut vânzările, mai ales la cele din magazinele shopping mall. Fiind și o scădere a numărului de evenimente, este normal să fie și o scădere a vânzărilor textile adresate acestui segment.

În ceea ce privește  casa de modă ”Andrea Tincu”, pandemia a reprezentat și reprezintă o adevărată provocare, pentru a oferi în continuare clientelor moda premium, eșarfe luxury. Suntem un brand sigur, unde poți în continuare găsi ceea ce îți dorești.

Carmen si Klaus Iohannis

Colaborați și cu soția președintelui țării, Carmen Iohannis. Culorile și modelul le alegeți dumneavoastră, în funcție de evenimente, sau vine și ea cu propuneri? Ce culori i se potrivesc? Ce dimensiuni corporale are?

Prima Doamnă este deschisă colaborării creative, având bineînțeles și propriul stil, ceea ce ușurează cumva munca unui designer. Există evenimente cu dress code clar, dar și evenimente cumva mai libere stilistic.

Pastelurile, albul, nuanțele de albastru sau de roșu sunt câteva dintre variantele cele mai potrivite Primei Doamne Carmen Iohannis.

Este o anumită confidențialitate între mine și doamnele care poartă ”Andrea Tincu”, astfel încât mărimile lor nu sunt publice, dar ceea ce vă pot spune este că Prima Doamna se încadrează fizic în majoritatea modelelor originale, pe care le prezentăm pe catwalk în premieră.

Cât costă rochiile pe care le poartă Carmen Iohannis la recepții? Îi rămân ei sau vi le înapoiază? Sunt scoase mai apoi la vânzare?

Prima Doamnă poartă rochii din colecțiile ”Andrea Tincu” sau made-to-measure, din materiale naturale, cu prețuri diverse, între 1.500 și 3.500 de lei.

Rochiile se înapoiază, fiind ori primul exemplar din colecție, ori destinate ulterior vânzării, existând cliente care doresc să le cumpere. Au fost și rochii cedate caritabil.

Vine la probe sau lucrați pe un manechim după dimensiunile sale corporale?

Am făcut și câteva probe, dar, pe parcursul anilor, nu a mai fost nevoie de probe. Fiind mărime standard, avem manechin exact pe dimensiuni.

 Cum v-a ales, pentru colaborare?

Am trimis un portfoliu și un CV, o variantă elegantă și simplă, iar colaborarea a decurs și decurge absolut profesionist.

Aveți și o linie interesantă de eșarfe, cu desen printat, avangardist. Acest accesoriu poate da valoare ținutei și poate fi purtat o viață întreagă. Cum le realizați?

Linia de eșarfe este un punct forte al colecțiilor noastre. Lucrăm în familie, fiind toți absolvenți de Arte Plastice. Absolut toate printurile sunt realizate manual, inclusiv în vacante mergem cu planșetă și culori în bagaj.

Eșarfele noastre sunt ambalate în hârtie aurie de mătase și cutie premium, ele fiind variante excelente pentru un cadou special.

Colecția cuprinde o gamă foarte mare de modele și este împărțită în mai multe categorii- Artă, Sărbători, Flori…Prin urmare, acoperim o gamă foarte mare de stiluri, ceea ce este esențial în moda.

Cum sunt româncele? Și-au păstrat eleganța, cochetăria? Ce stil preferă? Dar dumneavoastră?

Româncele sunt deschise creativității, își doresc modă de calitate și sunt foarte atente la combinația dintre aceste două elemente.

Ținutele sunt adaptate evenimentelor, femeile din România având o anumită inteligență nativă în alegerile lor vestimentare.

Stilul meu este determinat de hainele pe care le creez, fiind adepta pieselor vestimentare din materiale naturale, dar și cu detalii de croi ingenioase. Există zile în care atelierul impune uniforma și zile în care joaca, cu moda, este preferata mea.

Atelierul de modă este o afacere de familie. Care este rolul fiecăruia? Aveți o fată care vă seamănă leit.

Brandul este gândit ca o afacere de familie, iar Iris este acționar principal, dar și persoana care coordonează tot ceea ce înseamnă imagine, campanii, marketing. De multe ori, mai frânează partea mea creativă și decide la final ce pozăm și ce nu pozăm dintr-o colecție nouă.

Eu și soțul meu realizam printurile, orice temă este mai întâi discutată în “consiliu” și fiecare dintre noi vine cu variante. La final, orice pictură este corectată și prelucrată exclusiv de mine. Iris este absolventă de Litere, Master în Literatura Americană și scriitoare. Cumva, cariera ei este împărțită în două, o parte este literatura, o parte brandul nostru. Fiind în zodiac Gemeni, probabil această dualitate o avantajează.

Până la ce vârstă putem purta fuste mini, dar decolteuri?

Putem să le purtăm și la peste 70 de ani, dacă știm cum și dacă nu alunecăm în panta penibilului sau al unor ținute provocatoare, nu tocmai în sensul bun al cuvântului.

O femeie elegantă, cu siluetă frumoasă, știe să poarte o fusta mini cu o lungime de 40 de cm, dress mat și pardesiu lung. Este bine să ne menținem un tonus bun și să căutam, în absolut toate ținutele noastre, să avem un  rafinament și bun gust evident.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...