S-a aflat adversarul președintelui Erdogan la alegerile din Turcia. Cu ce speră să îi convingă Kemal Kiliçdaroglu pe cetățeni

Mihnea Tălău 07.03.2023, 09:48
S-a aflat adversarul președintelui Erdogan la alegerile din Turcia. Cu ce speră să îi convingă Kemal Kiliçdaroglu pe cetățeni

Liderul opoziției turce, Kemal Kilicdaroglu, a fost desemnat drept principalul contracandidat al președintelui Recep Tayyip Erdogan în cadrul unui scrutin prezidențial și parlamentar istoric, după zile de dispute privind nominalizarea, într-o alianță de șase partide.

Kemal Kilicdaroglu desemnat de opoziție drept candidat la cursa prezidențială

„Masa noastră este masa păcii. Singurul nostru obiectiv este să ducem țara spre zile de prosperitate, pace și bucurie”, a declarat Kilicdaroglu, președintele Partidului Republican al Poporului (CHP), în fața a aproximativ 2.000 de persoane adunate luni la Ankara.

Alianța celor șase partide l-a desemnat pe Kemal Kilicdaroglu drept candidatul lor comun pentru cursa prezidențială din 14 mai. Acesta conduce principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), de centru-stânga.

Kemal Kilicdaroglu

Sondajele sugerează o cursă strânsă într-o țară extrem de polarizată după două decenii de guvernare autoritară a lui Erdogan.

Criza economică și erorile comise în timpul cutremurului de luna trecută l-ar putea face pe acesta mai vulnerabil decât la alegerile anterioare.

O mulțime imensă de susținători l-a aclamat pe Kilicdaroglu, un fost funcționar public, în momentul în care a fost ales de o alianță de opoziție formată din șase partide.

„Gandhi al Turciei” face interesant scrutinul electoral

Cunoscut sub numele de „Gandhi Kemal” sau „Gandhi al Turciei” pentru asemănarea sa cu liderul indian al drepturilor civile Mahatma Gandhi, bărbatul, în vârstă de 74 de ani, oferă o viziune radical diferită, atât ca substanță, cât și ca stil, de cea a înflăcăratului și carismaticului Erdogan.

Cu toate acestea, unii dintre aliații lui Kilicdaroglu se tem că acesta nu are putere de atracție.

El le-a promis susținătorilor săi că va guverna Turcia prin consens și consultare.

Erdogan este președintele Turciei de 20 de ani, dar în ultimele luni, guvernul lui a primit foarte multe critici pentru inflația galopantă și  a modului cum a gestionat criza generată de cutremure. Și pe plan extern, imaginea sa nu este una dintre cele mai bune.

Astfel, scrutinul din 14 mai se anunță a fi unul interesant.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...