Motivul pentru care Recep Erdogan a devansat alegerile din Turcia. Data aleasă nu este întâmplătoare

Stan Filon 25.01.2023, 16:53
Motivul pentru care Recep Erdogan a devansat alegerile din Turcia. Data aleasă nu este întâmplătoare

Acum s-a aflat motivul pentru care Recep Erdogan a devansat alegerile din Turcia! Președintele Turciei a devansat cu o lună alegerile prezidențiale stabilite pentru a se desfășura pe data de 18 iunie. Șeful statului a anunțat pe data de 22 ianuarie că scrutinul va avea loc pe data de 14 mai, iar decizia sa este pusă la îndoială de adversarii politici. Vezi în rândurile de mai jos de ce ar fi fost, de fapt, devansate alegerile prezindențiale.

Motivul pentru care Recep Erdogan a amânat alegerile din Turcia

Așadar, președintele Turciei, Recep Erdogan, a devansat cu o lună de zile organizarea alegerilor prezidențiale, însă analiștii politici, dar și adversarii săi politici spun că în spatele deciziei s-ar afla un motiv serios. S-a stabilit inițial că turcii își vor alege președintele pe data de 18 iunie, după care șeful statului în funcție a anunțat că scrutinul va fi devansat cu o lună și va fi organizat pe data de 14 mai. Analiștii politici susțin că este vorba, de fapt, de o manevră.

Aceștia spun că astfel președintele Recep Erdogan ar evita astfel o eventuală bătălie juridică în jurul realegerii sale, transmite France24, citată de Rador și g4media.ro. Se pare că dată aleasă nu este deloc întâmplătoare. Ea are legătură cu victoria lui Adnan Menderes, icoana dreptei conservatoare, în 1950, în primele alegeri libere din Turcia după trei decenii de partid unic.

Motivul pentru care Recep Erdogan a devansat alegerile din Turcia
Motivul pentru care Recep Erdogan a devansat alegerile din Turcia

A vrut ca alegerile să nu se suprapună cu examenele universitare

„Adnan Menderes a fost primul care a reuşit să câştige contra kemaliştilor şi să pună capăt acestei lungi perioade de guvernare a ‘laiciştilor’, cum se spune în Turcia”, detaliază Adel Bakawan, cercetător asociat la programul Turcia şi Orientul Mijlociu al Institutului francez de relaţii internaţionale (IFRI).

Pentru a justifica această schimbare de calendar, preşedintele turc explică faptul că a vrut să evite ca data iniţială a scrutinului să se suprapună cu organizarea examenelor universitare, însă, de fapt, această manevră i-ar permite lui Erdogan să se scutească de o eventuală bătălie juridică în jurul realegerii sale.

Teoretic, constituţia ţării nu permite decât două mandate prezidenţiale consecutive. Totuşi, ea prevede o derogare „dacă Parlamentul decide să repete alegerile în al doilea mandat prezidenţial”. Pentru a cere un scrutin anticipat, „este necesară o majoritate de trei cincimi din Parlament, adică 360 de voturi din 600”, aminteşte ziarul „Le Monde”.

Are dreptul la doar două mandate, însă acestea pot fi extinse printr-o stratagemă

În aceste condiții, pentru a valida schimbarea, Erdogan va trebui să aibă sprijinul a cel puţin 25 de aleşi ai opoziţiei, AKP şi Partidului acţiunii naţionale, coaliţia de la putere, nedispunând decât de 355 de mandate. Chiar dacă în prezent cota de popularitate a lui Erdogan se află la cel mai scăzut nivel, în sondaje există o mică îmbunătățire.

 „Sondajele nu sunt favorabile, dar există o mică îmbunătăţire în ultimele săptămâni având legătură cu politica internaţională”, asigură Elise Massicard, care se referă la rolul Turciei în dosarul exportului de cereale ucrainene sau la opoziţia la intrarea Suediei în NATO. „Acest lucru a fost mult prezentat în media turcă pentru a lăuda puterea lui Erdogan”, adaugă cercetătoarea.

Chiar dacă pe plan extern Turcia stă bine, pe plan intern situația pare să scape de sub control: economia merge cu încetinitorul, lira a mai pierdut aproape 30% din valoare anul trecut faţă de dolar şi o inflaţie galopantă face imposibilă viaţa a milioane de turci. Pe lângă toate acestea, la problemele turcilor se mai adaugă una: prezenţa a 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul turc, ca urmare a unei politici de primire generoasă dorită de Erdogan în numele „fraternităţii islamice”, aminteşte Adel Bakawan.

„Or, aceşti refugiaţi sunt de acum percepuţi ca o povară, chiar un duşman, de o parte a opiniei publice turce”, în contextul crizei economice, mai notează Bakawan.

Erdogan are în față o opoziție puternică, botezată „masa celor Şase”. Această grupare este formată din şase formaţiuni politice conduse de CHP (Partidul republican al poporului) și care încearcă să desemneze un candidat unic. Se urmărește astfel încheierea regimului ultraprezidenţial instituit de Erdogan prin referendumul constituţional din 2017, care îi permite să legifereze prin decret şi să ţină în mână numirea înalţilor magistraţi.

„Dar pentru moment, tabăra opoziţiei nu reuşeşte să obţină un acord. Devansarea datei scrutinului este deci un mod de a-i lua din scurt şi a le limita marja de manevră în aceste negocieri”, mai notează Adel Bakawan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...