VIDEO EXCLUSIV

Care este profilul candidatului cu șanse mari la alegerile prezidențiale? Consultant: „Lupta în 2024 va fi între un profil de seriozitate și unul de tip reset”

Gabriela del Pupo, Mihai Roșoiu 31.01.2023, 13:05
Care este profilul candidatului cu șanse mari la alegerile prezidențiale? Consultant: „Lupta în 2024 va fi între un profil de seriozitate și unul de tip reset”

Discuțiile din spațiul public privind alegerile prezidențiale din 2024 au început să fie din ce în ce mai dese iar liderii partidelor sunt întrebați cine va reprezenta formațiunea politică la aceste alegeri. Deocamdată nici unul dintre aceștia nu a anunțat un nume, Marcel Ciolacu a declarat că ar vrea ca PSD să fie reprezentat de un intelectual, în timp ce de la PNL încă nu se vehiculează nici un nume.

Impact.ro a stat de vorbă cu consultantul politic Cristian Andrei, manager al Agenției de Rating Politic, care spune că în a doua parte a anului ne putem aștepta deja la propuneri de candidați din partea partidelor și nu numai.

„Poate să fie un vlogger care are un public, poate să fie prezentator de televiziune”

În urmă cu doar câteva săptămâni Marcel Ciolacu a declarat că este unul dintre susţinătorii Maiei Sandu şi a reunificării României Mari, întrebat luni dacă PSD şi PNL ar susţine candidatura acesteia la alegerile prezidenţiale din România din anul 2024. Liderul PSD a spus însă că deocamdată nu au avut loc nici un fel de discuții în privința unui candidat comun susținut de ambele partide mari din România. În general însă, partidele au deja câteva posibile nume rezultate din sondajele pe care le fac periodic pentru a verifica gradul de încredere de care se bucură partidul și anumiți politicieni.

„Cu an înainte ca președintele Iohannis să fie desemnat candidat, bine el a fost și desemnat premier în campania de la europarlamentare, noi aveam la agenție un sondaj care îl arăta câștigător în turul doi, cu Ponta. Lucrul acesta era cunoscut pentru cei care făceau sondaje și își făceau astfel de scenarii, cum facem și acum discuții despre ce se va întâmpla peste 2 ani.

În general nu poți să vii meteoric, să îți construiești campania pe nimic. Trebuie să fii ceva, poți să fii un actor, poți să fii primar, Klaus Iohannis nu fusese doar primar, fusese și propunere de premier din partea lui Geoană, este foarte important să existe ceva, asta vreau să spun. Trebuie să fie ceva acolo, să poți vinde, nu poți să iei pe cineva de pe stradă să îl faci președinte. Poate să fie un vlogger care are un public, poate să fie prezentator de televiziune.

Doamna Firea mulți ani a avut niște cifre de credibilitate foarte ridicate. Trebuie să ai ceva și acel lucru poate fi vândut, cum iei orice produs, dar trebuie să existse produsul întâi. Îți trebuie cam 6 luni, asta este strict campania, să se obișnuiască baza, să îl duci la miting-uri, dar aceasta este o chestiune tehnică. Este campania în sine.”, spune Cristian Andrei.

„Mai cu sare și piper”

Ca și în și în cazul primei candidaturi a lui Klaus Iohannis lucrurile se pot schimba cu foarte puțin timp înainte de alegeri. De asemenea o personalitate cunoscută și apreciată pentru activitatea sa ar putea să candideze cu susținerea unui partid nefiind membru marcant în respectiva formațiune. Cristian Andrei consideră că lupta se va da între o persoană cu valori stabile și un candidat care va promite schimbare.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Surpriza s-ar putea să vină de la oameni la care noi nu ne gândim acum, oameni care ies din lista celor la care ne gândim toți, din afara acelei liste. Asta este interesant de văzut. Aici putem doar să începem să speculăm, lumea deja începe să se gândească, auzi nume de la oameni care nu sunt implicați în politică dar își pun problema, cine ar putea să fie?

Numai acest exercițiu că oamenii vin spontan și spun nume care nu sunt în lista aceea înseamnă că există o preocupare, de a te uita la posibili candidați. Cred că, asta este analiza mea, lupta în 2024 va fi între un profil de seriozitate și unul de tip reset. Cineva care va veni cu un mesaj de schimbare, mai cu sare și piper. „, spune Cristian Andrei.

Ceea ce nu pot face în acest moment politicienii care vor dori să candideze este să vină cu planuri prea vagi. În contextul economic și social actual candidatul cu mari șanse trebuie să aibă planuri concrete și să vină și cu un mod de a cuantifica realizarea acestor planuri într-o anumită perioadă de timp bine stabilită.

„Nimeni, în momentul de față nu prezintă un proiect de viitor, cineva care să spună, acestea sunt 5 lucruri pe care să le facă România, dar clare, nu generice. Chestia asta lipsește, lucruri care trebuie rezolvate, inechități în societatea românească, să spună și să fie credibil. Eu pot să fac chestia asta, eventual am și niște partide care susțin treaba asta. Este un fel de emoție pozitivă, sună pretențios, dar cam asta cred că lipsește, pentru că suntem la finalul unui ciclu de 10 ani, România se resetează când sunt aceste alegeri prezidențiale, mai ales acum că le vom avea pe toate la un loc.”, a mai explicat consultantul.

 

Edit Foto: Narcisa Tomulescu

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...