EXCLUSIV Se vor vaccina sau nu medicii din România împotriva Covid-19? Specialiști de renume ne-au spus în premieră ce decizie au luat, după ce s-a vorbit despre efecte adverse grave

Alexandru Catalan 23.11.2020, 18:44
EXCLUSIV Se vor vaccina sau nu medicii din România împotriva Covid-19? Specialiști de renume ne-au spus în premieră ce decizie au luat, după ce s-a vorbit despre efecte adverse grave

Apropierea datei la care statele Uniunii Europene îşi vor vaccina cetăţenii împotriva COVID-19, actuala pandemie care a băgat groaza în întreaga planetă, a dat naştere unui val general de speculaţii. Mulţi au adus în prim-plan efectele secundare produse de un asemenea vaccin, cu accent pe producerea leucemiei, alţii – pe faptul că multe etape de testare, care de obicei durează ani buni, au fost de această dată consumate pe repede înainte. Reporterii impact.ro au vrut să afle de la cei mai buni medici români, mulţi implicaţi în prima linie a războiului contra actualei pandemii, cum văd ei ”relaţia” cu viitorul vaccin anti-COVID-19.

Cum văd medicii români relația cu vaccinul anti-COVID-19

Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni: ”Toate vaccinurile apărute pe lumea asta au trebuit să treacă proba timpului. Asta se va întâmpla şi cu cel anti-COVID. Pe de altă parte, oamenii au dreptul să-şi pună întrebări, însă trebuie să ţinem cont şi de faptul că avizele instituţiilor abilitate pentru verificarea vaccinurilor nu se dau în vânt. Ne aflăm într-o situaţie de urgenţă, iar procedeele obişnuite au fost comprimate la maxim pentru a avea un răspuns pe măsură. Ca absolvent al unei facultăţi de medicină, ştiu ce importanţă au jucat vaccinurile asupra stării generale a sănătăţii omului. Chiar dacă mai toate au avut şi unele efecte secundare, de cele mai multe ori acestea au jucat un rol cu caracter minor. Mă simt obligat aşadar, şi prin natura meseriei mele de care sunt îndrăgostit, să mă vaccinez, dacă voi dori să operez în continuare. Şi asta vreau!‘”.

Virgil Musta, şeful secţiei de Boli infecţioase a Spitalului ”Victor Babeş”, din Timişoara: ”Personal, eu cred că trebuie să privim cu încredere la viitorul vaccin. Ca atare, mă voi vaccina şi le voi recomanda şi colegilor să facă acelaşi lucru”.

EXCLUSIV. Se vor vaccina sau nu medicii din România împotriva Covid-19?
Vaccinare anti-COVID-19 (Ilustratie)

Adrian Marinescu, medic la Spitalul de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, din Capitală: ”Trebuie să avem încredere în viitorul vaccin, pornind şi de la ideea că suntem pe un câmp de luptă. E de departe cea mai bună variantă dintre cele pe care le avem în prezent la dispoziţie. Dacă dorim să rupem acest ritm galopant al îmbolnăvirilor, al deceselor, al contaminării, ba chiar şi pe cel al influenţei jucate de această pandemie asupra problemelor noastre economice şi sociale, atunci nu există decât varianta vaccinării. Trebuie să oprim această pandemie, ca să ne continuăm viaţa. Personal, mă voi vaccina şi voi încerca în plus, ca terapie profilactică, şi soluţia tratamentului cu anticorpi monoclonali, pe care medicii americani i-au aplicat-o recent lui Donald Trump‘‘.

Vaccinul anti-COVID-19, singurul mod de a combate pandemia de coronavirus

Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase, din Braşov: ”Privesc spre viitorul vaccin anti-COVID cu mare interes şi speranţă. Cred cu tărie că e singurul mod de a combate actuala pandemie. Sunt sigură că au fost respectate normele testelor de siguranţă cunoscute şi chiar dacă anumite etape au fost grăbite din cauza stării actuale de lucru, cred că eficacitatea sa rămâne un atu. Personal mă voi vaccina şi voi aştepta acest moment cu speranţă fiindcă doresc cu tărie să scăpăm de această infecţie!”.

Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti: ”Viitorul vaccin anti-COVID trebuie privit cu optimism. Pe de o parte! Pe de altă parte, trebuie să vedem şi ce vor spune Agenţia Europeană a Medicamentului, ca şi instituţia omoloagă americană, despre vaccin, despre testele la care a fost supus înaintea validării sale. Abia apoi vom putea trage nişte concluzii. Ne aflăm într-o perioadă de oarecare incertitudine, dar mai ales de multe speculaţii care nu ne fac bine. Suntem în postura oarecum similară cu cea ipotetică a alegerii viitoarei maşini. Ce marcă va fi ea, ce culoare va avea, ce putere de motorizare vom alege? Pentru asta trebuie să ne documentăm. Aşa se va întâmpla şi cu viitorul vaccin. Ca să ne vaccinăm în cunoştinţă de cauză va trebui să mai aşteptăm unele răspunsuri‘‘.

Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”, din Capitală: ”Privesc cu încredere şi speranţă către viitorul vaccin anti-COVID. Numai aşa putem să sperăm la o oarecare normalitate în anul ce vine, 2021, şi la reluarea vieţii noastre de dinainte, în anii următori. Sigur că vor exista şi reacţii adverse, ca la orice alt vaccin. Inclusiv banalul vaccin antigripal are aşa ceva. Sunt însă sigură că efectele vor fi minore şi de scurtă durată, după cum am încredere în instituţiile abilitate să controleze şi să aprobe vânzarea acestuia pe orice piaţă. Una peste alta, mă voi vaccina cu încredere!”.

Urmăriți Impact.ro și pe