Ruşii recrutează soldaţi. Salariile oferite celor care vor să lupte în Ucraina

Ioana Bucur 13.05.2022, 11:14
Ruşii recrutează soldaţi. Salariile oferite celor care vor să lupte în Ucraina

Războiul din Ucraina este departe de final. Cel puțin, asta reiese din cele mai recente mișcări ale Moscovei. Rușii recrutează zeci de mii de soldați, anunțurile fiind postate până și pe platformele dedicate ofertelor de muncă. Astfel, printre posturi de instalatori și vânzători apar și pentru pușcași, comandanți de infanterie, șoferi de forțe terestre și viitori agenți FSB. Ce salarii sunt oferite celor care acceptă să meargă să lupte în Ucraina.

Cum recrutează rușii soldați

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 79, iar finalul conflictului militar pare tot mai îndepărtat. În timp ce trupele ucrainene ripostează, punând mari piedici planurilor armatei invadatoare, rușii recrutează soldați, apelând la metode nu tocmai convenționale.

Anunțurile au apărut nu doar pe canalele instituționale, cum este site-ul oficial al Apărării, ci și pe platformele pe care sunt postate locuri de muncă vacante. Un exemplu este portalul Superjob.ru,  unde campania are 19.419 de posturi vacante active, cifră aproape egală cu numărul celor care şi-au pierdut viaţa până acum în rândul trupelor ruse de pe front.

Se caută „pușcași”, artileri, comandanți de infanterie, „tunieri antiaerieni”, șoferi de forțe terestre și chiar agenți care urmează să fie angajați în FSB, serviciile secrete rusești care veghează atât asupra frontului, cât și asupra disidenței interne. Cei care pot aplica sunt bărbații cu vârste cuprinse întree 18 și 40 de ani care sunt pregătiți să intre în armată și să își riște viața pentru un salariu nu tocmai tentant.

„Alegeți stabilitatea, ample oportunități de autoîmplinire, un nivel de viață decent și un statut social ridicat”, se precizează într-un anunț.

Ruşii recrutează soldaţi. Salariile oferite celor care vor să lupte în Ucraina

Ce condiție trebuie să îndeplinească toți cei interesați

În realitate, salariile oferite celor care vor să lupte în Ucraina ar fi de 500 de euro pe lună, scrie publicația iatlaină Il Fatto Quotidiano. Durata contractului este, de cele mai multe ori, de șase luni, iar destinația nu este precizată, aşa cum se vehiculează că s-a întâmplat deja cu tinerii recruţi trimişi pe front fără preaviz, doar pentru un simplu „exerciţiu”.

Un anunţ pentru „soldat contractual”, postat pe 4 mai, indică într-un mod destul de generic sarcina: „asigurarea protecției și apărarea frontierei Federației Ruse”, granița pe care Moscova o consideră amenințată de extinderea NATO și de un plan misterios de atac asupra Crimeei planificat de Kiev, care ar justifica invazia.

Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească toți candidații se numără „absența rudelor apropiate cu domiciliul în străinătate”.

E greu de crezut că un salariu de aproape 500 de euro ar fi foarte tentant, mai ales când potențialii candidați ajung să citească: „momentele cele mai tensionate din activitatea de luptă a șoferului sunt rezistența inamicului la foc, situația de pre-urgență pe traseul de deplasare, transportul personalului de unitate în condiții dificile de drum”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...