Ruşii, pierderi importante la doar 40 de kilometri de România. Cum ar putea riposta

Iancu Andreea 07.05.2022, 10:03
Ruşii, pierderi importante la doar 40 de kilometri de România. Cum ar putea riposta

Conflictul armat din Ucraina a dus la pierderi umane, materiale și la schimbarea completă a vieților multora dintre cei care au fost implicați în acest război. Deși sunt mult mai vizibile modificările din teritoriul ucrainean și rușii au suferit pierderi importante. La doar 40 de kilometri de România, armata lui Vladimir Putin pare să nu fie deloc în avantaj. Lovitura primită de ruși este una importantă.

Ce pierderi importante au suferit rușii. Se întâmplă la 40 de kilometri de Români

Flota de război a Rusiei a suferit pierderi importante, după ce fregata Makarov a fost distrusă recent de rachetele ucrainenilor, în Marea Neagră, la aproape 40 de kilometri de România. Aceasta reprezintă cea de-a doua reușită a forțelor de la Kiev de a doborî un element important al ofensivei ruse. În urmă cu câteva săptămâni, crucișătorul Moskva, una dintre navele de război cele mai bine dotate ale Rusiei, era distrus în apele Mării Negre.

Pierderea suferită de ruși după ce fregata Makarov a fost distrusă este însă una mult mai importantă, potrivit explicațiilor oferite de către contraamiralul în rezervă Constantin Ciorobea. Acesta a menționat că, în cazul crucișătorului Moskva, nu existau dotări cu rachete de croazieră, deci nava nu ar fi influențat la fel de mult războiul din Crimeea. Pe de altă parte, fregata doborâtă recent dispunea de 8 rachete Kalibr, folosite pentru a lovi ținte în adâncimea teritoriului ucrainean.

„Este o pierdere importantă. Pentru că spre deosebire de scufundarea crucișătorului Moskva, care practic din punct de vedere operațional nu era dotat cu rachete de croazieră şi nu influenţa războiul din Crimeea prea mult, de data aceasta avem de a face cu o fregată care ar fi putut fi dotată cu 8 rachete Kalibr, care au fost folosite pentru a lovi diferite obiective în adâncimea teritoriului ucrainean.

De data aceasta este o lovitură importantă împotriva forțelor navale ale Rusiei şi dacă mai punem că mai este şi fregata amiral Essen sub semnul întrebării dacă este sau nu lovită”, a explicat Constantin Ciorobea, contraamiral în rezervă, potrivit Antena 3.

Rușii au înregistrat pierderi importante la doar 40 de kilometri de România
Fregata Makarov a fost distrusă în urma unui atac al forțelor ucrainene

Cât de mare este amenințarea războiului asupra României

Având în vedere că cel mai recent eveniment din cadrul conflictului din Ucraina s-a petrecut aproape de granițele României, la aproape 40 de kilometri distanță, contraamiralul în rezervă a menționat că nu este cazul să ne îngrijoreze acest fapt. Acesta a precizat că nava nu se afla în apele teritoriale românești, fregata situându-se în apropiere de insula Șerpilor. În plus, Politia de Frontiera română dispune de 5 nave ultramoderne de pază şi supraveghere transfrontalieră, care sunt dotate cu camere de termoviziune, pe care le achiziționase anterior izbucnirii conflictului din Ucraina.

„Nava nu era în apele teritoriale ale României, nu era nici măcar în zona economică exclusivă a României, nava era undeva în apropiere de insula Șerpilor, probabil în apele teritoriale sau în zona economică a Ucrainei.

Deci nu avem o încălcare fățișă a navelor Federaţiei Ruse. Din punctul nostru de vedere nu cred că trebuie să ne impacientăm, dar este emoțional ce se întâmplă lângă România. Toată situaţia maritimă este recunoscută de către NATO”, a mai spus Constantin Ciorobea la News Hour with CNN de la Antena 3.

Nava amiral Makarov a fost distrusă, după ce rachetele ucrainenilor au lovit-o. Atacul a fost lansat pe parcursul nopții și a venit din portul Odessa. După ce fregata a fost doborâtă, mai multe aeronave au fost raportate în zonă, potrivit Open Source Intelligence Monitor, cel mai probabil executând misiuni de salvare. Acestea ar veni de la Sevastopol, din Peninsula Crimeea. De asemenea, mai multe nave de salvare au fost văzute în zonă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...