Prima imagine din satelit cu Insula Șerpilor. Cum arată locul în care ucrainenii i-au sfidat pe ruși

Beatrice Dumitru 14.03.2022, 10:54
Prima imagine din satelit cu Insula Șerpilor. Cum arată locul în care ucrainenii i-au sfidat pe ruși

Insula Șerpilor a fost capturată de forțele militare ruse chiar în prima zi a invaziei, după ce garnizoana ucraineană a rămas fără muniție. Acum, a apărut prima imagine clară din satelit cu această insulă și pagubele provocate de atacurile ruse, precum și o navă ancorată în Marea Neagră. Imaginea a fost publicată duminică de compania Maxar Technologies.

Insula Șerpilor a fost ocupată de Rusia

Chiar în prima zi a invaziei ruse, trupele de la Moscova au atacat Insula Șerpilor, unde se aflau 13 grăniceri ucraineni, iar replica cu care au răspuns amenințării invadatorilor a făcut înconjurul lumii. „Navă de război rusească, du-te la dracu”, a strigat unul dintre soldați.

Inițial s-a anunțat că toți cei 13 militari au fost uciși, iar președintele Volodimir Zelenski a spus că li se va acorda „titlul de Erou al Ucrainei postum”, însă, mai târziu, armata ucraineană a precizat că sunt „în viață și sănătoși”, dar prizonieri. Potrivit Marinei Ucrainene, garnizoana de pe insulă a respins două atacuri ale forțelor ruse, dar în cele din urmă a fost nevoită să se predea „din cauza lipsei de muniție”.

 Prima imagine din satelit cu Insula Șerpilor. Cum arată locul în care ucrainenii i-au sfidat pe ruși
Imagine din satelit cu Insula Șerpilor. Sursa foto: Maxar Technologies / CNN

Prima imagine din satelit cu insula după atac

Acum, a apărut prima imagine clară din satelit cu Insula Șerpilor. Imaginea, realizată duminică de Maxar Technologies, arată clădiri avariate în urma atacurilor militare rusești, precum și o navă ancorată în Marea Neagră, notează CNN.

O declarație a autorităților din Ucraina a spus că atacatorii ruși au distrus infrastructura insulei, inclusiv faruri, turnuri și antene, iar o parte dintre aceste pagube se văd în noua fotografie din satelit. Potrivit imaginei, unele dintre clădirile cu acoperiș roșu din centrul insulei au fost avariate semnificativ de bombardamentele rusești, iar nava văzută în larg a fost identificată ca navă de debarcare din clasa Ropucha.

Insula Șerpilor se află la aproximativ 48 de kilometri de extremitatea continentală sudică a Ucrainei, în nord-vestul Mării Negre. Deși are o suprafață de numai 18 hectare, este considerată „cheia pentru revendicările teritoriale maritime ale Ucrainei” în Marea Neagră.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...