Ruşii nu se joacă. Mai multe site-uri de ştiri din România, clonate de Rusia: „Verificaţi cu atenţie”

Nicu Stan, Diana Alexandra 25.02.2022, 12:58
Ruşii nu se joacă. Mai multe site-uri de ştiri din România, clonate de Rusia: „Verificaţi cu atenţie”

Rusia nu se joacă. Mai multe site-uri de ştiri din România au fost clonate de ruși. Astfel, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a trimis o alertă prin care infrmează că site-uri găzduite în Rusia au copiat identitatea unor site-uri româneşti. Care sunt site-urile clonate, vedeți un pic mai jos.

Rușii au clonat două site-uri de presă din România. Aveți grijă de unde va luați informațiile

Rusia a clonat două site-uri românești din țara noastră. Rușii au clonat site-urile news.ro și capital.ro. Site-urile clonate „sunt implicate în tentative de fraudă şi dezinformare”, anunţă sursa citată.

Orlando Nicoară, unul dintre fondatorii News.ro, a anunţat că site-ul agenţiei de presă a fost clonat.

Doua site-uri romanesti de presa au fost clonate de rusi
Doua site-uri romanesti de presa au fost clonate de rusi

De când au apărut problemele

„De mai bine de o lună ne chinuim să blocăm reclamele de pe Fb care copiază layoutul siteului și promovează soluții de îmbogățire rapidă. Și noi și două bănci mari care operează în .ro și ale căror identități au fost folosite. Dar, la fel ca în poveste, blocăm una, apar alte trei. Pentru că Fb e un sat fără câini când vine vorba de reclame pe care iau bani. Nu știam că cei care ne-au clonat sunt din Rusia. Același lucru l-am pățit, în trecut, și cu Profit.ro.

Nu știu de ce ne-au ales și nu ne onorează alegerea lor. Am devenit cea mai mare agenție independentă de știri din România, ale cărei servicii sunt folosite de (aproape) toată presa care contează din .ro și vom rămâne la fel: independenți, imparțiali, concentrați pe fapte și relevanța informației. Iar asta e meritul Danei, a lui Irinel și a restului de jurnaliști care furnizează zilnic câteva sute de știri”, a anunțat Orlando Nicoara.

Sfaturi de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică pentru toți românii

De asemenea, pentru a nu cădea în plasa dezinformării, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică are mai multe sfaturi pentru români.

„Verificaţi cu atenţie detaliile surselor de informare, precum numele de domeniu al site-ului.

Dacă primiţi ştiri din surse necunoscute sau dubioase, verificaţi mereu link-ul înainte de accesare, preferabil cu o soluţie de securitate.

Asiguraţi-vă că folosiţi un canal de comunicare oficial, atunci când citiţi ştiri din mediul online, pentru a vă asigura că informaţia lecturată nu este o tentativă de dezinformare.

Nu ezitaţi să notificaţi Directoratul dacă sesizaţi şi alte astfel de iniţiative periculoase, care au ca scop inducerea în eroare a utilizatorilor şi dezinformarea”, infomează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

Urmăriți Impact.ro și pe