Știrile false sunt răspândite pe tot internetul, așadar e foarte ușor să fii păcălit sau chiar manipulat în scopuri politice. Suprinzător, nu toată lumea consideră că acest fenomen e ceva rău.
Doar 69% dintre români consideră că ştirile care denaturează realitatea sau chiar sunt complet false reprezintă un pericol pentru democraţie. Prin comparație, media europeană e undeva la 76%.
Deși sunt mulți români care știu că știrile false sunt extrem de răspândite, procent peste media europeană, mulți par să ignore consecințele negative.
,,Românii sunt conştienţi de încercările de a fi dezinformaţi şi manipulaţi în ceea ce citesc, gândesc şi, în cele din urmă, votează. Este foarte important în perspectiva viitoarelor alegeri europene din mai 2019, la care ne dorim să voteze cât mai mulţi români, în cunoştinţă de cauză, pe baza unor informaţii corecte”.
Angela Cristea, șefa Reprezentanței CE în România
Concluziile apar în Raportului naţional pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90.
În ceea ce priveşte democraţia, 55% dintre români sunt mulţumiţi de felul în care aceasta funcţionează în UE, ponderea lor fiind în continuare mai mare decât media europeană (50%).
În schimb, doar unul din trei români este mulţumit de modul de funcţionare a democraţiei în România.
Dacă ne referim la mass-media, principala sursă de informare rămâne televiziunea – 97% dintre români menţionează că privesc cel puţin o dată pe săptămână programele televizate, iar mai bine de jumătate dintre români utilizează internetul săptămânal.
Comparativ cu anii anteriori, reţelele sociale au fost menţionate mai des ca surse de informare folosite.