Rușii au bombardat noi orașe din Ucraina, sunt victime. Primarul din Luțk: Sistemul de alertă „nu a funcționat deloc”

Cătălina Burghelea 11.03.2022, 11:14
Rușii au bombardat noi orașe din Ucraina, sunt victime. Primarul din Luțk: Sistemul de alertă „nu a funcționat deloc”

Alte orașe ucrainene, inclusiv Dnipro și Luțk, sunt „supuse unor lovituri devastatoare” din partea Rusiei, a declarat, vineri, Mykhailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Exploziile au alertat autoritățile din vestul țării, lângă granița cu Polonia, în timp ce trei bombardamente majore au fost raportate și în Ivano-Frankivsk, a scris acesta pe Twitter.

Orașe din vestul și centrul Ucrainei, sub asediu

„Dnipro este și el atacat”, a adăugat Mykhailo Podoliak. „Războiul distructiv al Rusiei împotriva civililor și a marilor orașe continuă”, a mai spus oficialul ucrainean.

Rusia atacă mai multe zone considerate „sigure” pentru refugiați

Ihor Polishchuk, primarul din Luțk, atacat de armata rusă, a raportat explozii la un aerodrom din oraș, potrivit Agenției de presă ucrainene UNIAN. Acest oraș din vestul Ucrainei nu a mai fost atacat înainte.

„Explozii în direcția aerodromului. Toți la adăpost!”, a transmis edilul.

Sunt victime în Dnipro

Noi orașe ucrainene se află sub asediu. Serviciul de Urgență al Ucrainei a anunțat că o persoană din orașul Dnipro a murit, vineri, după trei atacuri aeriene. Bombardamentele au lovit o grădiniță, un bloc de apartamente și o fabrică de pantofi cu două etaje. Exploziile s-au produs în jurul orei 6:10, ora locală, în cartierul Novokodatskyi al orașului, a precizat Serviciul.

Informația a fost susținută și de primarul orașului, Ihor Polishchuk, pe pagina sa oficială de Facebook.

„Astăzi, la aproximativ 5:45, au avut loc trei explozii. Trei rachete au lovit aerodromul nostru militar. Există un mort. Informațiile despre răniți sunt clarificate. SES (Serviciul de Stat de Urgență) lucrează la fața locului”, a scris bărbatul.

„Sistemul de alertă al orașului „nu a funcționat deloc”, iar „administrația militară și armata vor lucra la această problemă”, a adăugat edilul.

Sistemul de avertizare „nu a funcționat deloc”

De asemenea, orașul Ivano-Frankivsk a fost atacat cu rachete de ruși. Nici aici, sistemul de avertizare nu a funcționat, a dezvăluit Polishchuk.

„Forțele Armate ale Ucrainei nu au pornit-o. De ce nu au pornit-o? Pentru că rachetele zburau cu viteze foarte mici sau din alt motiv, armata investighează cauza”, a completat primarul din Luțk.

„Vă rog să nu stați lângă fereastră în timpul exploziilor, să nu faceți fotografii și videoclipuri și apoi să nu le publicați pe rețelele sociale, pentru că inamicul urmărește toate aceste mesaje. Dacă sunt explozii, vă rugăm să mergeți la adăpost”, a subliniat acesta.

Reacția guvernului de la Kiev

Soldații lui Vladimir Putin au ucis mai mulți civili ucraineni decât soldați, în cele două săptămâni de la începutul invaziei, afirmă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

„Vreau ca acest lucru să fie auzit nu numai la Kiev, ci în toată lumea”, a spus oficialul.

Comentariile sale vin în timp ce armata rusă pare să-și extindă asaltul asupra Ucrainei, lansând atacuri asupra orașelor din părți opuse ale țării.

Apel disperat făcut de o parlamentară din Ucraina

O parlamentară ucraineană, Inna Sovsun, a scris pe Twitter că zonele bombardate în această dimineață arată că nu există orașe „sigure” în Ucraina. Aceasta a descris clipele de coșmar prin care trece.

„Cu greu am dormit mai mult de trei ore, în ultimele două săptămâni. Bineînțeles că suntem îngroziți pentru viața copiilor noștri, dar nu putem face mare lucru. Nu ne putem preda, nu îi putem lăsa să preia controlul. Nu avem de ales decât să luptăm în continuare, oricât de terifiant ar fi”, a declarat Inna Sovsun, pentru BBC.

Politiciana nu crede că sancțiunile impuse de Occident sunt suficiente pentru a opri invazia lui Putin, motiv pentru care face apel la țările lumii să intervină în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...