Rușii acuză că o astronaută americană s-a speriat și a spart o navă spațială ca să fie adusă acasă. Cum răspund americanii

Ana Anitoiu 17.08.2021, 15:20
Rușii acuză că o astronaută americană s-a speriat și a spart o navă spațială ca să fie adusă acasă. Cum răspund americanii

Rușii au acuzat o astronaută americană că s-a speriat și a făcut o gaură într-o navă alăturată Stației Spațiale Internaționale, în 2018, ca să fie adusă acasă cât mai repede. NASA a transmis un punct de vedere referitor la presupusa criză psihologică prin care ar fi trecut femeia.

De ce s-a fi speriat astronauta americană

În august 2018, astronauții s-au grăbit să acopere o gaură de doi milimetri lărgime ce apăruse în zidul exterior al unei nave spațiale Soyuz care se alăturase Stației Spațiale Internaționale. Echipajul a descoperit problema după ce a observat o scădere a presiunii aerului. Felul în care a apărut acea gaură au rămas un mister, dar și un măr al discordiei între țări.

Surse din Agenția Federală Spațială Rusă au declarat pentru agenția de presă TASS că au fost găsite de fapt mai multe găuri făcute de o persoană nepricepută. Ruși susțin că astronauta Serena Auñón-Chancellor a fost cea care a spart nava spațială.

Motivul ar fi fost că femeia s-a speriat pentru că ar fi avut un cheag de sânge în vena jugulară și ar fi vrut să se întoarcă acasă cât mai repede ca să primească îngrijiri medicale.

Rusii acuza ca o astronauta americana s-a speriat si a spart o nava spatiala ca sa fie adusa acasa
Imagine cu gaura din nava spatiala. Sursa: NASA

Ce argumente au adus rușii

Rușii au argumentat prin faptul că înainte de a fi descoperită gaura, camera de supraveghere aflată între segmentul rus și cel american s-a oprit ”în mod misterios” și că astronauții americani au refuzat testul poligraf.

De asemenea, potrivit Daily Mail, astronauților ruși, care au făcut testul Poligraf, nu li s-a permis să examineze instrumentele de pe Stația Spațială Internațională în căutarea unor indicii. Din cele opt găuri, doar una ar fi fost făcută până la exterior. Acest detaliu ar arăta că vinovată a fost o persoană nefamiliarizată pe Soyuz.

NASA, despre acuzația formulată de ruși

Pe de altă parte, NASA a transmis că astronauta este foarte respectată și că a avut contribuții neprețuite în domeniu. Administrația Națională Aeronautică și Spațială nu a făcut nicio referire, însă, la presupusa ei problemă de sănătate. ”O susțin complet pe Serena”, a scris președintele NASA, Bill Nelson, pe Twitter.

De altfel, au fost formulate păreri conform cărora ultima ipoteză a rușilor ar fi de fapt un contraatac al lor, după ce NASA a acuzat că modulul rusesc Nauka a modificat din greșeală, în iulie, poziția Stației Spațiale Internaționale.

NASA a transmis anterior că astronauții n-au fost în pericol de sufocare pe Stația Spațială Internațională din cauza acelei găuri datorită unei nave ”se salvare” ce era atașată, cu scopul ca aceștia să se poată întoarce în siguranță pe Pământ.

Printre ipotezele inițiale referitoare la originea acelei găuri s-a numărat și aceea că un inginer ar fi făcut o reparație eșuată pe Pământ, precum și cea a unui eventual sabotaj ori a unei probleme din fabrică. Anchete ulterioare au stabilit că gaura a fost făcută din interior, astfel că posibilitatea ca vana să fi fost lovită de un corp din spațiul cosmic a fost exclusă. Vezi AICI mai multe detalii despre gafa făcută de ruși pe Stația Spațială Internațională!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...