Un astronaut care a stat un an în spațiu ne învață ce să facem în izolare. „Te ajută să-ți amintești momente unice din viață”

Raluca Juncu 23.03.2020, 09:31
Un astronaut care a stat un an în spațiu ne învață ce să facem în izolare. „Te ajută să-ți amintești momente unice din viață”

Scott Kelly, un fost cosmonaut care a fost înscris în centrul de antrenare a plecărilor din spațiu, Yuri Gagarin din Rusia vine cu sfaturi care fac mai ușor statul în casă, în perioada pandemiei de coronavirus.

Sfaturi valoroase de pentru zilele de izolare

„Să fii blocat în casă poate fi o adevărată provocare. Am trăit aproape un an pe Stația Spațială Internațională, nu a fost ușor. Când mă culcăm, eram la lucru. Când mă trezeam, încă eram la lucru.

Sursa foto: Facebook/ Scott Kelly
Sursa foto: Facebook/ Scott Kelly

Să zbori în spațiu este probabil singură slujba pe care cu siguranță nu o poți abandona. Dar am învățat atunci câteva lucruri pe care aș vrea să le împărtășesc cu voi”, spune fostul astronaut, Scott Kelly, într-un material publicat în The News York Times, citat de ziare.com.

  • Fă un program și respectă-l

Scott kelly spune că un program riguros te ajută să te adaptezi mai ușor la diverse sarcini pe care le ai de făcut. Acesta este cel mai important sfat.

„Vei observa că a respectă un plan te va ajută și pe ține și familia să vă adaptați la diverse treburi, la fel și întreaga locuință. Când m-am întors pe Pământ, am simțit lipsa acestei structuri și mi-a fost greu să trăiesc fără ea”, povestește astronautul.

  • Ia pauze corespunzătoare

Pe lângă un program riguros, este la fel de important să iei pauze prin care să te relaxezi și să fii liniștit.

„Eu urmăream cu ceilalți membri ai echipajului filme, mâncăm snacks-uri. Și nu uita să dormi bine. Iar asta depinde și de relațiile cu cei alături de care te afli în carantină”, spune Kelly.

  • Stabilește-ți un nou hobby

Este recomandat ca în această perioadă să îți găsești un nou hobby sau să practic mai mult unul deja existent.

„Unii au fost surprinși să afle că mi-am adus cărți cu mine în spațiu. Liniștea și felul în care te absoarbe o carte (una reală, care nu îți semnalează notificările și nici nu te tentează să deschizi noi tab-uri) reprezintă ceva de neprețuit.

Sau poți să cânți la un anumit instrument sau să desenezi”, mai spune expertul.

  • Ține un jurnal

Un jurnal poate fi ceva extrem de prețios, în care să îți păstrezi gândurile care îți trec în fiecare zi. Cei de la NASA au studiat efectele izolării asupra oamenilor și au ajuns la concluzia că un jurnal poate avea o valoare mare în traversarea acestei perioade.

„Să scrii despre aceste zile te ajută să pui experiență pe care o trăiești în perspectiva, iar mai târziu te ajută să îți amintești unele momentele unice din viață ta”, spune Scott Kelly.

  • Conectează-te cu ceilalți

Oamenii de știință au descoperit că izolarea ne tulbură atât sănătatea mentală, cât și cea fizică. Însă, partea bună este că noile tehnologii ne ajută să rămânem permanent conectați cu cei apropiați nouă, cu atât mai mult în combaterea unui virus.

  • Ascultă regulile impuse de experți

Este esențial ca în această perioadă de izolare să ascultăm și să urmărm cu atenție sfaturile specialiștilor, cu privire la igienă.

„În acest moment, trebuie să îi ascultăm pe cei care știu despre ceea ce vorbesc. Social media și alte surse ne pot dezinforma la fel de ușor cum se transmite virusul printr-o strângere de mâna, așa că aveți grijă de unde va informați”, mai spune astronautul.

Urmăriți Impact.ro și pe