Gafa colosală făcută de ruşi. Cum au mutat Stația Spațială Internațională din greşeală

Ana Anitoiu, Mihai Cheleș 31.07.2021, 09:51
Gafa colosală făcută de ruşi. Cum au mutat Stația Spațială Internațională din greşeală

Rușii au făcut o gafă colosală. Au mutat Stația Spațială Internațională din greşeală și au cauzat amânarea cu câteva zile a unui zbor fără echipaj al navei Starliner. A fost demarată o anchetă în urma incidentului.

Cum au mutat rușii Stația Spațială Internațională din greşeală

Stația Spațială Internațională a fost destabilizată fără ca cei șapte astronauți aflați la bordul ei să fie în pericol, după cum au anunțat oficialii americani și ruși. Incidentul a avut loc la câteva ore după ce modulul rusesc Nauka a andocat, joi, în urma unui zbor orbital de 8 zile.

Conform NASA, motoarele de pe modulul rusesc Nauka au pornit la ora 19.45, ora României, în mod “eronat și neașteptat”, și au mutat Stația Spațială Internațională cu 45 de grade. Comunicațiile cu echipajul au fost întrerupte pentru câteva minute, iar astronauții nu au simțit nicio mișcare în timpul în care stația s-a deplasat cu o jumătate de grad pe secundă.

Acest incident a cauzat amânarea unui zbor fără echipaj al navei Starliner, construită de Boeing, ce era programat pentru 30 iulie. Zborul a fost amânat cel puțin până la data de 3 august.

Gafa colosala facuta de rusi. Cum au mutat Statia Spatiala Internationala din greseala
Modulul Nauka a destabilizat Statia Spatiala Internationala

Cum a fost corectată poziția Stației Spațiale Internaționale

Conform NASA, echipa însărcinată cu controlul misiunii a corectat poziția Stației Spațiale Internaționale prin pornirea motoarelor unui alt modul. În prezent, totul funcționează normal.

Nauka este cunoscut drept modulul-problemă, pentru că proiectarea și construcția sau au fost afectate de mai multe probleme tehnice și bugetare. El ar fi trebuit să fie lansat în anul 2007. Însă, lansarea s-a putut realiza abia în urmă cu o săptămână de pe cosmodromul Baikonur, dar nu fără emoții. A întâmpinat probleme de propulsie pe orbită ce au fost rezolvate de controlul misiunii.

Ce aduce Nauka în plus pentru Stația Spațială Internațională

Nauka aduce spațiu locuibil suplimentar de de 70 de metri cubi și încă o toaletă pe Stația Spațială Internațională. Acesta are o lungime de 13 metri și o greutate de 20 de tone. Modulul s-a cuplat în partea din spatele platformei orbitale și s-a unit cu celelalte segmente ruse importante ale stației. În plus, la acest modul ruses este conectat brațul robotic al Agenției Spațiale Europene, ESA.

Rusia a dat de înțeles recent că s-ar putea retrage de pe Stația Spațială Internațională în anul 2025, în contextul în care unele dintre componentele rusești ale acesteia au peste 20 de ani. Mai mult, această țară și-a exprimat interesul de a se alăura proiectului platformei lunare Gateway, condus de SUA, ce ar urma să fie asamblat până la finalul acestui deceniu.

Urmăriți Impact.ro și pe