Rusia va avea o nouă capitală? Orașul de care n-a auzit nimeni, care ar trebui să înlocuiască Moscova. Chiar Putin l-a nominalizat

Stan Filon 07.08.2021, 15:49
Rusia va avea o nouă capitală? Orașul de care n-a auzit nimeni, care ar trebui să înlocuiască Moscova. Chiar Putin l-a nominalizat

Autoritățile din Rusia vorbesc despre mutarea capitalei! Discuțiile se poartă de ani buni, iar oficiali ruși au vorbit chiar despre mutarea capitalei Rusiei undeva în Siberia! Chiar și președintele Vladimir Putin a spus că ar fi o idee bună!

Mai multe voci din Rusia spun că ar trebui mutată capitala țării

Cel care a vorbit recent despre mutarea capitalei Rusiei în Siberia a fost chiar ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Oficialul este născut în acele zone ale Rusiei și spune că ar fi o idee bună să fie mutată capitala țării chiar în Siberia. Spune chiar că ar trebui construite 3-5 orașe mari.

Acesta s-a aflat într-o vizită oficială la filiala din Siberia a Academiei Ruse de Ştiinţe, unde a readus în discuție acest plan mai vechi al autorităților. Serghei Şoigu spune că ar fi un plan bun să fie construite trei sau chiar 5 centre mari centre industriale şi ştiinţifice în Siberia, care să adăpostească 300-500 de mii, poate chiar un milion de oameni. Serghei Şoigu a militat în ultimii ani pentru mutarea capitalei în Siberia, transmite portalul Meduza. ”Din păcate, din motive cunoscute, proiectul a fost oprit”, a spus Şoigu.

Rusia ar putea avea o noua capitala
Rusia ar putea avea o noua capitala. Despre acest plan a vorbit ministrul Apararii, Serghei Şoigu (foto stanga), dar si Vladimir Putin

Ministrul Apărării vrea capitala țării în Siberia

Serghei Şoigu este originar din Tuva, o regiune din sudul Siberiei, la graniţa cu Mongolia și este un susținător înfocat al acestui plan, încă din 2012. ”Mulţi oameni vorbesc despre acest lucru, iar eu sunt cu siguranţă unul dintre ei. Cred că e nevoie să mutăm capitala departe, în Siberia”, a declarat el în timpul unei emisiuni radio în 2012.

Ideea mutării capitalei Rusiei în Siberia a înmugurit de ceva vreme în mintea autorităților din Rusia. Chiar Vladimir Putin spunea în 2014 că ar fi o idee bună. A avansat atunci și câteva nume de orașe unde ar putea fi mutată capitala. ”Să spunem că Krasnoiarsk este un loc potrivit, în opinia mea, pentru acest lucru”, a spus Putin.

Președintele Rusiei a reluat discuțiile recent și a recunoscut că mutarea capitalei în Siberia nu ar ajuta mult zona respectivă, însă ar fi posibilă și chiar benefică mutarea mai multor birouri ale marilor companii de stat.

Mutarea capitalei Rusiei nu s-ar face acum pentru prima dată. Petru cel Mare a mutat capitala din Moscova în St. Petersburg, în 1712, în speranța că apropierea de Europa va ajuta Rusia să se modernizeze. Vladimir Lenin a decis să mute capitala înapoi în Moscova în Martie 1918.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...