Război în Marea Neagră? Moscova, avertisment îngrijorător pentru NATO: “Putem şi bombarda”

Stan Filon, Anca Manolica 25.06.2021, 08:51
Război în Marea Neagră? Moscova, avertisment îngrijorător pentru NATO: “Putem şi bombarda”

Amenințări fără precedent între Rusia și NATO, după incidentul petrecut în Marea Neagră, când un distrugător britanic aparținând forțelor NATO a intrat ”nevinovat” în apele teritoriale ale Ucrainei. Acesta a fost imediat interceptat de o navă de război rusească și de un un avion de vânătoare. Ar fi fost trase și focuri de avertizare!

Rusia amenință cu bombardamente NATO, după ultimul incident din Marea Neagră

Oficiali din Ministerul de Externe al Rusiei avertizează că rușii nu se vor da în lături de la nimic, pentru a-și proteja integritatea teritorială. Așadar, Moscova a trecut la amenințări pe față și a spus că de-acum va bombarda orice navă a NATO care va încerca să repete ce a făcut distrugătorul britanic.

Rusia este pregătită să-şi apere inviolabilitatea frontierelor sale atât pe căi diplomatice, cât şi prin mijloace militare, a avertizat joi ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă Interfax, la o zi după incidentul cu distrugătorul britanic Defender.

Rusia ameninta cu bombardamente NATO, dupa ultimul incident din Marea Neagra
Rusia ameninta cu bombardamente NATO, dupa ultimul incident din Marea Neagra

”Securitatea ţării noastre este mai presus de toate”

Riabkov a transmis un avertisment ”tuturor celor care, sub sloganul libertăţii de navigaţie, se angajează în încălcarea graniţei de stat a Federaţiei Ruse, împotriva unor astfel de paşi provocatori. Pentru că securitatea ţării noastre este mai presus de toate.

Noi putem lansa un apel la raţiune, la respectarea dreptului internaţional. Dar dacă aceasta nu va ajuta, putem şi bombarda, şi nu de-a lungul rutei, ci direct asupra ţintei, în caz că ai noştri colegi nu înţeleg”, a afirmat Riabkov, întrebat într-o conferinţă de presă ce va face Rusia pentru prevenirea unor situaţii de genul celei cu distrugătorul britanic în Marea Neagră, inclusiv în cazul unor situaţii cu partenerii americani.

”Distrugătorul Defender a efectuat o tranzitare paşnică prin apele teritoriale ale Ucrainei”

Ambasada Regatului Unit în Federaţia Rusă a declarat că distrugătorul Defender a efectuat o tranzitare paşnică prin apele teritoriale ale Ucrainei în conformitate cu dreptul internaţional. ”Nu s-au tras niciun fel de focuri asupra distrugătorului Defender. Descrierea acestor evenimente de către partea rusă este inexactă”, menţionează misiunea diplomatică britanică pe canalul său Telegram, citat de Interfax.

Aleksandr Gruşkov, un alt ministru adjunct de externe rus, a declarat că regiunea Mării Negre se transformă într-o ”arenă de confruntare militară”.

”Nu poate să nu ne îngrijoreze faptul că NATO îşi consolidează în mod constant prezenţa militară de-a lungul frontierelor noastre, intensificând patrularea aeriană, crescând numărul de exerciţii şi de intrări ale navelor sale în mările Neagră, Baltică şi chiar Marea Barents. Ca rezultat a acestei activităţi, regiuni foarte liniştite din punct de vedere militar – zonele Mării Negre şi Mării Baltice – se transformă într-o arenă de confruntare militară absolut nefolositoare. Chiar dacă toate părţile rămân prudente, sunt posibile incidente neintenţionate care ar putea duce la un conflict real (…) cu consecinţe absolut imprevizibile”, potrivit RIA Novosti.

Urmăriți Impact.ro și pe