Rusia, „şocată” de redenumirea unui parc din Bucureşti. Guvernul de la Moscova: „O încercare lipsită de principii”

Cristian Cojocaru 14.03.2021, 14:53
Rusia, „şocată” de redenumirea unui parc din Bucureşti. Guvernul de la Moscova: „O încercare lipsită de principii”

După ce consilierii USR-PLUS din sectorul 2 au hotărât redenumirea unui parc din Bucureşti, Rusia a rămas șocată. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a avertizat că o astfel de dorință a fost sortită eșecului și în trecut, când s-a încercat același lucru.

Redenumirea unui parc din Bucureşti a atras atenția Moscovei

Consilierii au cerut Consiliului General al Muncipiului București, schimbarea numelui parcului ”Tolbuhin” în ”Grădina Mătăsari”, acest lucru atrăgând atenția Moscovei. Autoritățile ruse au rămas ”șocate” de decizia luată în Capitală. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse consideră această decizie a USR-PLUS „un alt exemplu de revizionism, de o încercare lipsită de principii, întreprinsă de autorii iniţiativei pentru a-şi spori importanţa prin luarea unei atitudini antiruseşti, rusofobe”.

„Am fost literalmente şocaţi de cererea Consiliului Municipal al unui sector din Bucureşti de a redenumi parcul numit după mareşal Fiodor Ivanovici Tolbuhin din centrul oraşului, sub pretextul că comandantul sovietic ar fi participat la schimbarea sistemului de guvernământ în România. Apropo, nu este prima dată când se încearcă să i se scoată numele de pe harta Capitalei. În 2017 asemenea planuri au eşuat, vă reamintesc.”, a afirmat Maria Zaharova.

Zaharova a mai adăugat faptul că numele parcului are o însemnătate istorică foarte valoroasă, după ce remarcabilul comandant ”a condus operațiunile de alungare” a trupelor naziste de pe teritoriul țării noastre la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

”Aş dori să vă reamintesc, de asemenea, că la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial comandantul nostru remarcabil a condus operaţiunile de alungare a trupelor hitleriste de pe teritoriul României, iar în mai 1947 regele României i-a decorat cu Ordinul Mihai Viteazul «pentru serviciile excepţionale aduse ţării, în acţiunea de eliberare de sub jugul fascismului german».”, a mai adăugat Zaharova.

Consilierii au cerut Consiliului General al Muncipiului București, schimbarea numelui parcului ”Tolbuhin” în ”Grădina Mătăsari”
Consilierii au cerut Consiliului General al Muncipiului București, schimbarea numelui parcului ”Tolbuhin” în ”Grădina Mătăsari”

Acțiunea reprezintă ”o încercare lipsită de principii

Purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova condamnă această acțiune ca fiind una ”lipsită de principii” și un ”alt exemplu de revizionism”.

”Este vorba, evident, de un alt exemplu de revizionism, de o încercare lipsită de principii, întreprinsă de autorii iniţiativei pentru a-şi spori importanţa prin luarea unei atitudini antiruseşti, rusofobe, astfel de abordare fiind, din păcate, populară în anumite cercuri.”, mai afirmă oficialul rus.

Din punctul de vedere al Mariei Zaharova, schimbarea numelui parcului reprezintă o ”batjocură” la adresa istoriei dar și a ”memoriei eroilor adevărați care au luptat împotriva nazismului”.

”Nu trebuie să uităm, însă, că batjocura istoriei şi a memoriei eroilor adevăraţi care au luptat împotriva nazismului este o activitate defectuoasă din punct de vedere moral şi nedemnă, este o obscenitate. Aceste trucuri ieftine par deosebit de josnice în anul comemorării a 80 de ani de la atacul Germaniei naziste şi aliaţilor săi asupra Uniunii Sovietice.

Aş dori să sper că autorităţile de la Bucureşti de această dată îşi vor demonstra bunul simţ şi nu vor fi conduse de provocatori. Totuşi, în domeniul activităţii comemorative de cinstire a ostaşilor căzuţi noi şi colegii noştri români avem multe interese şi sarcini interconectate.”, a conchis Maria Zaharova.

Urmăriți Impact.ro și pe