Apa dintr-un parc al Bucureștiului s-a colorat în roșu de aproape o lună. “Nu am văzut-o niciodată așa”

Cristian Cojocaru 07.03.2021, 13:49
Apa dintr-un parc al Bucureștiului s-a colorat în roșu de aproape o lună. “Nu am văzut-o niciodată așa”

De mai bine de trei săptămâni, apa unui lac dintr-un parc al Bucureștiului are o culoare roșie. Autorităție au început acum să facă mai multe cercetări pentru a afla ce anume se petrece și care e cauza. Bucureștenii care ies la plimbare în parcul respectiv au afirmat că nu au mai văzut așa ceva.

Apa dintr-un parc al Bucureștiului are o culoare neobișnuită

Bucureștenii sunt uimiți de culoarea pe care o are acum apa lacului IOR, fiind roșie. Cei care louiesc în zonă și trec zi de zi prin parc, se întreabă care ar fi cauzaz acestui colorit neobișnuit al apei.

„Ori au deversat ceva, ori de la frunze”, a afirmat o femeie.

„Cred că e vorba de alge, poate s-au descompus”, consideră un locuitor al zonei.

„E roșie de la un capăt la altul, nu am văzut niciodată așa”, a afirmat o altă locuitoare.

„Frunzele cad în apă și cred că de acolo această culoare”, este părerea unui trecător.

„Noi ne-am gândit că ar putea fi niște alge dezvoltate cât a fost cald sau poate o substanță? O substanță de curățare. Toxic nu e, pentru că sunt multe păsări care stau în apă. Nu am mai văzut și stau de ceva vreme în zonă”, afirmă un bucureștean.

În acest moment, Garda de Mediu face mai multe modificări pentru a depista care este cauza. Reprezentanții Gărzii de Mediu au anunțat că a fost identificat un posibil poluator însă cercetările vor continua.

Garda de Mediu face cercetări cu privire la apa roșie a lacului din parcul IOR
Garda de Mediu face cercetări cu privire la apa roșie a lacului din parcul IOR

Reprezentanții Gărzii de Mediu vor da sancțiuni

Activiștii de mediu consideră că alta este cauza, președintele Fundației Eco-Civica venind și cu o explicație în acest sens.

„Tot ce înseamnă fecale grosier și lichid s-au deversat și se deversează în continuare în lac. Trei surse trebuie verificate urgent! Sub nicio formă, populația să nu cumva să înghită sau copiii să nu fie lăsați! E foarte periculos pentru om ce e în lac. Avantajul e că s-a întâmpat iarna, că dacă se întâmpla pe căldură, va dați sema ce sursă de infecție! Probabil trebuia să închidem tot parcul și să nu mai permitem accesul! Este clar trasată sarcină Primăriei Sectorului 3 să identifice foarte repede sursa de poluare”, a explicat Dan Triful, președintele Eco-Civica.

Primăria Sectorului 3 a transmis printr-un răspuns pentru Digi24, că în momentul de față se fac cercetări cu privire la acest fenomen. Reprezentanții primăriei au mai afirmat că au fost solicitate mai multe analize, inclusiv cu privire la fauna piscicolă, în scopul de a determina dacă aceasta a fost afectată.

„Controlul e în desfășurare, au fost prelevate probe din lacul IOR, rezultatele au venit și ne indică un potențial poluator având în vedere rezultatele. Sunt implicați în control absolut toți factorii din parc – deținătorul lacului, deținătorul luciului de apă, operatorul care asigură mentenanța parcului, cât și alți potențiali factori”, a declarat Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Mediu București.

După ce acest control va fi finalizat, săptămâna viitoare, reprezentanții Gărzii de Mediu urmează a lua măsuri și a aplica sancțiuni dacă se va găsi un vinovat pentru situația actuală.

Urmăriți Impact.ro și pe