Rusia și-a dublat veniturile obținute din combustibili fosili de când a început invazia Ucrainei

Elena Avramescu 28.04.2022, 12:34
Rusia și-a dublat veniturile obținute din combustibili fosili de când a început invazia Ucrainei

Rusia aproape și-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE în timpul celor două luni de război din Ucraina, beneficiind de creșterea prețurilor chiar dacă volumele au fost reduse. Rusia a primit aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei, potrivit unei analize a mișcărilor de transport maritim și a mărfurilor efectuată de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

Veniturile Rusiei obținute din combustibili fosili s-au dublat

Pentru UE, importurile au fost de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, comparativ cu aproximativ 140 de miliarde de euro pentru tot anul trecut, sau aproximativ 12 miliarde de euro pe lună.

Descoperirile demonstrează modul în care Rusia a continuat să beneficieze de pe urma stăpânirii pe care o are asupra aprovizionării cu energie a Europei, chiar dacă guvernele au căutat frenetic să-l împiedice pe Vladimir Putin să folosească petrolul și gazele ca armă economică.

Chiar dacă exporturile din Rusia au fost reduse din cauza războiului și a sancțiunilor, dominația țării ca sursă de gaze a însemnat că întreruperea aprovizionării nu a făcut decât să crească prețurile, care erau deja ridicate din cauza ofertei reduse, pe măsură ce economiile globale și-au revenit după pandemia de Covid-19. Transporturile de țiței din Rusia către porturile străine au scăzut cu 30% în primele trei săptămâni ale lunii aprilie, comparativ cu ratele din ianuarie și februarie, înainte de invazie, potrivit datelor CREA.

Dar prețurile mai mari pe care Rusia le poate comanda acum pentru petrol și gaze înseamnă că veniturile sale, care ajung aproape direct către guvernul rus prin intermediul companiilor dominate de stat, au crescut chiar și în timp ce sancțiunile și restricțiile la export se îngrădesc. Rusia a prins efectiv UE într-o capcană în care restricțiile suplimentare vor crește și mai mult prețurile, atenuându-și veniturile în ciuda eforturilor depuse de guvernele UE.

Veniturile Rusiei obtinute din combustibili fosili s-au dublat
Combustibili fosili Rusia

Lauri Myllyvirta, analist principal la CREA, a spus că banii au susținut efortul de război al lui Putin și că singura modalitate de a-și dezactiva mașina de război a fost să se îndepărteze rapid de combustibilii fosili.

„Exporturile de combustibili fosili sunt un factor cheie al regimului lui Putin și al multor alte state necinstite. Importurile continue de energie sunt decalajele majore în sancțiunile impuse Rusiei. Toți cei care cumpără acești combustibili fosili sunt complici la încălcările îngrozitoare ale dreptului internațional comise de armata rusă”, a spus acesta, potrivit The Guardian.

În ultimele zile, Rusia a luat măsuri pentru a întrerupe aprovizionarea cu combustibili fosili către Polonia și Bulgaria, ceea ce a provocat indignare.

Louis J Wilson, consilier principal la grupul de campanie Global Witness, a declarat că disponibilitatea Rusiei de a-și încălca propriile contracte înseamnă că afacerile nu au acum nicio scuză pentru a continua să facă comerț cu Rusia.

„Principalii de combustibili fosili și comercianții de mărfuri care au continuat să tranzacționeze cu combustibili fosili din Rusia, susținând că sunt forțați să facă acest lucru prin contractele lor pe termen lung, ar trebui să ia notă de valoarea acordurilor pe care le au cu entitățile rusești.

Rusia este dispusă să rupă aceste contracte pentru a-și sprijini propriul efort de război, dar se presupune că companiile europene se simt obligate să continue să finanțeze crime de război din respect pentru ele. Facilitatorii corporativi ai acestui comerț mortal au arătat că nu se vor opri la nimic pentru a continua să profite de uleiul de sânge al Rusiei”, a spus el.

Datele CREA au descoperit că multe companii de combustibili fosili au continuat să efectueze volume mari de comerț cu Rusia, inclusiv BP, Shell și ExxonMobil.

Germania a fost cel mai mare importator în ultimele două luni, în ciuda declarațiilor repetate ale guvernului că stoparea dependenței de petrolul rus este o prioritate. Țara a plătit aproximativ 9 miliarde de euro pentru importuri în perioada respectivă. Italia și Țările de Jos au fost, de asemenea, importatori mari, cu aproximativ 6,8 miliarde EUR și, respectiv, 5,6 miliarde EUR, dar, deoarece aceste țări operează porturi majore, care preiau produse pentru rafinare și utilizare în industriile chimice, precum și pentru consumul intern.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...