Banca Mondială vine cu un avertisment crunt pentru europeni! Prețurile urmează să înregistreze creșteri foarte mari, în următoarea perioadă, inclusiv la alimente, dar și la energie, în special la gazele naturale. Experții trag un semnal de alarmă și spun că aceste prețuri nu au mai fost atât de mari în ultimii 60 de ani, iar nivelul lor va rămâne ridicat chiar și în anul 2024. Cu toții spun că de vină este războiul provocat de Rusia în Ucraina.
Experții Băncii Mondiale avertizează că războiul din Ucraina va provoca „cel mai mare șoc asupra prețurilor tuturor mărfurilor” din ultimii 50 de ani! În plus, aceștia mai precizează faptul că preţurile la alimente şi energie ar putea rămâne la un nivel ridicat până la sfârşitul anului 2024. Așadar războiul din Ucraina se face vinovat pentru scumpirile care urmează să vină, potrivit unei noi prognoze a Băncii Mondiale. prețurile vor exploda la bunuri, la gaze naturale, grâu și bumbac. Majorările de prețuri „încep să aibă efecte economice și umanitare foarte mari”, semnalează Peter Nagle, coautor al raportului Băncii Mondiale, pentru BBC. El a spus că „gospodăriile din întreaga lume simt criza costului vieții”.
„Suntem deosebit de îngrijorați în ceea ce-i privește pe cei mai săraci, deoarece cheltuiesc o parte tot mai mare din venit pe alimente și energie, așa că sunt deosebit de vulnerabili la această creștere a prețurilor”, a adăugat economistul principal de la Banca Mondială.
Raportul Băncii Mondiale precizează că cea mai mare creștere va fi la prețul gazelor naturale în Europa, adică mai mult decât dublu și se așteaptă ca acestea sunt totuși prognozate să scadă anul viitor și în 2024, dar chiar și atunci vor rămâne cu 15% mai mari decât au fost anul trecut.
Potrivit Băncii Mondiale, de la minimele din aprilie 2020 până la maximele din martie anul acesta, s-a înregistrat „cea mai mare creștere din ultimele 23 de luni a prețurilor la energie de la creșterea prețului petrolului din 1973″. Se așteaptă ca prețurile petrolului să rămână ridicate până în 2024, iar acesta va influența prețurile la alimente și la servicii.
Totodată, indicele ONU al prețurilor la alimente arată deja că acestea sunt la cel mai înalt nivel din ultimii 60 de ani. În plus, se estimează că prețul grâului va mai crește cu 42,7% și va atinge noi recorduri. Alte creșteri marcante vor fi de 33,3% pentru orz, 20% pentru soia și 29,8% pentru uleiuri și 41,8% pentru pui. Aceste creșteri reflectă faptul că exporturile din Ucraina și Rusia au scăzut drastic, deoarece cele două țări reprezentau 28,9% din exporturile globale de grâu, conform JP Morgan, și 60% din rezervele globale de floarea soarelui.