Secretul armatei lui Putin a fost dezvăluit. Slăbiciunea care l-ar putea costa războiul

Beatrice Dumitru 28.04.2022, 10:52
Secretul armatei lui Putin a fost dezvăluit. Slăbiciunea care l-ar putea costa războiul

Se crede că sute de tancuri rusești au fost distruse de când Moscova și-a lansat ofensiva în Ucraina, iar  secretarul britanic al Apărării Ben Wallace a estimat că a pierdut până la 580. La început, experții militari au pus pierderile pe seama armelor antitanc avansate pe care țările occidentale le-au oferit Kievului. Dar problema este cu totul alta, iar Occidentul o cunoaște de zeci de ani.

De ce a pierdut Rusia atât de multe tancuri

Moticul pentru care Rusia a pierdut atât de multe tancuri în Ucraina are legătură cu construcția acestora. Experții susțin că imaginile de pe câmpul de luptă arată că tancurile rusești au un defect pe care armatele occidentale îl cunosc de zeci de ani, din 1991, din timpul războiului din Golf și îl numesc „efectul Jack in the box”.

Problema se referă la modul în care este depozitată muniția tancurilor. Spre deosebire de tancurile occidentale moderne, cele rusești au obuzele în turelă. Din acest motiv, tancurile din Rusia pot fi distruse fără să fie lovite direct, deoarece se poate declanșa o reacție în lanț care poate duce la explozia întregului depozit de muniție de până la 40 de obuze. Astfel, unda de șoc rezultată poate fi suficientă pentru a arunca turela tancului până la o clădire cu două etaje, scrie CNN.

Secretul armatei lui Putin a fost dezvăluit. Slăbiciunea care l-ar putea costa războiul
Rusia a pierdut sute de tancuri în Ucraina.

Ceea ce vedem la tancurile rusești este o defecțiune de proiectare. Orice lovitură reușită aprinde rapid muniția provocând o explozie masivă, iar turela este, practic, aruncată în aer”, a declarat Sam Bendett, consilier al programului de studii rusești la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

Echipajul tancului, format de obicei din doi bărbați în turelă și un al treilea care conduce, este foarte expus, a spus Nicholas Drummond, un analist al industriei de apărare specializat în războiul terestre și fost ofițer al armatei britanice. „Dacă nu ieși în prima secundă, ești ars în interior”, a explicat acesta.

Efectul „Jack in the box”

Nicholas Drummond a spus că exploziile munițiilor cauzează probleme pentru aproape toate vehiculele blindate pe care Rusia le folosește în Ucraina. El a dat exemplul vehiculului de luptă de infanterie BMD-4, capabil să transporte opt soldați. El a spus că BMD-4 e un „sicriu mobil, șters de pe fața pământului când e lovit de o rachetă”.

Defectul de proiectare al tancurilor rusești este cunoscut de țările occidentale din timpul războaielor din Golf împotriva Irakului în 1991 și 2003, când un număr mare de tancuri T-72 de fabricație rusă ale armatei irakiene au avut aceeași soartă.

Drummond a spus că Rusia nu a învățat lecțiile din Irak și, în consecință, multe dintre tancurile sale din Ucraina prezentau defecte de design similare cu sistemele de rachete cu încărcare automată.

Când seria T-90, succesorul lui T-72, a intrat în funcțiune în 1992, blindajul său a fost îmbunătățit, dar sistemul de încărcare a rachetelor a rămas similar cu cel al predecesorului său, lăsând-o la fel de vulnerabilă. T-80, un alt tanc rusesc aflat în acțiune în invazia Ucrainei, are un sistem similar de încărcare a rachetelor.

Alte tancuri occidentale, cum ar fi M1 Abrams folosite de SUA și de unele armate aliate, sunt mai mari și un al patrulea membru al echipajului din tanc preia obuzele dintr-un compartiment sigilat și le transferă în tun pentru a trage.

Site-ul de monitorizare Oryx a informat pe 28 aprilie că cel puțin 300 de tancuri rusești au fost distruse, iar alte 279 au fost fie avariate, fie abandonate, fie capturate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...