Cel mai dur răspuns al Rusiei. A oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria „Moscova șantajează Europa”

Beatrice Dumitru 27.04.2022, 10:32
Cel mai dur răspuns al Rusiei. A oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria „Moscova șantajează Europa”

Polonia și Bulgaria, ambele membre NATO și UE, anunțaseră că Rusia va înceta să le mai furnizeze gaze începând cu data de 27 aprilie, pe fondul rupturii tot mai mari dintre Europa și Rusia cu privire la invazia din Ucraina, în timp ce războiul se îndreaptă spre a treia lună fără ca Moscova să cucerească vreun oraș cheie.

Rusia a tăiat gazele pentru Polonia și Bulgaria

Polonia și Bulgaria sunt primele țări cărora li se întrerupe gazul de către principalul furnizor al Europei, de când Moscova a început ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie.

Gigantul energetic rus Gazprom a oprit, miercuri, livrările de gaz către Bulgaria și Polonia pentru că nu au plătit gazul în ruble, cel mai dur răspuns de până acum al Kremlinului la sancțiunile paralizante impuse de Occident în legătură cu conflictul din Ucraina. Gazprom a avertizat, de asemenea, că tranzitul prin cele două țări  va fi întrerupt în cazul în care gazul va fi luat ilegal.

Rusia s-a răzgândit. A reluat livrările de gaze către Polonia. „Moscova șantajează Europa”
Rusia a opreit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia.

Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza absenței plăților în ruble. Plățile pentru gazele furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble folosind noile detalii de plată, despre care contrapărțile au fost informate în timp util”, a spus Gazprom într-un comunicat, preluat de Reuters.

Bulgaria, dependentă de gazul rusesc

Bulgaria, care depinde aproape în totalitate de importurile de gaze rusești, a declarat că și-a îndeplinit toate obligațiile contractuale cu Gazprom și că noua schemă de plată propusă încalcă acordul și a purtat discuții pentru a importa gaze naturale lichefiate prin Turcia și Grecia.

Opozant ferm al Kremlinului, Polonia este printre țările europene care au cerut cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei. Mai mult, Varșovia a declarat în repetate rânduri că nu va plăti pentru gazul rusesc în ruble și a plănuit să nu-și prelungească contractul de gaze cu Gazprom după expirarea acestuia, la sfârșitul acestui an.

După ce Moscova a oprit robinetul de gaze pentru cele două țări, Kievul a acuzat Rusia că șantajează Europa cu energia în încercarea de a-i diviza pe aliții săi.

Scopul final al conducerii Rusiei nu este doar acela de a ocupa teritoriul Ucrainei, ci de a dezmembra întregul centru și estul Europei și de a da o lovitură globală democrației”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Rusia încearcă să spulbere unitatea aliaților noștri”, a spus și Andri Yermak, șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski.

Președintele Vladimir Putin a semnat la sfârșitul lunii martie un decret prin care a cerut țărilor „neprietenoase” să plătească importurile de gaze în ruble, o cerere pe care doar câțiva cumpărători au implementat-o.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...