EXCLUSIV

Consecințele deciziei lui Putin de a cere plata în ruble: „Șantajul va împinge și mai mult Europa spre a renunța la gazul rusesc”

Gabriela del Pupo 24.03.2022, 10:53
Consecințele deciziei lui Putin de a cere plata în ruble: „Șantajul va împinge și mai mult Europa spre a renunța la gazul rusesc”

Într-o încercare disperată de a salva rubla Vladimir Putin ia o decizie care ar putea determina multe țări europene să renunțe la gazul rusesc. De asemenea, liderul de la Kremlin ignoră total efectul pe care sancțiunile impuse de țările occidentale l-au avut asupra accesului la valută al Rusiei, care trebuie să onoreze plăți în euro sau sau dolari. Vladimir Putin a argumentat decizia sa prin faptul că plățile în valută pentru mărfurile rusești nu mai au „nici un sens”, dând de înțeles că această măsură s-ar putea aplica și cu alte produse.

„Plata în ruble a gazului rusesc este un adevărat seppuku economic”

În urma sancțiunilor rubla s-a depreciat în unele zile și cu 50%, iar încercarea de a salva situația poate reprezenta o lovitură pentru relațiile economice ale Rusiei. Consilierul economic Adrian Negrescu este de părere că prin acest gest Rusia pierde și puțina credibilitate pe care o mai avea în a fi considerat un partener economic corect.

Decizia lui Vladimir Putin de a impune plata în ruble a gazului rusesc este un adevărat seppuku economic. În tentativa de a-și întări artificial rubla, forțând europenii să îi cumpere moneda, Putin nu va face altceva decât să își taie singur craca de sub picioare – dacă mai era vreun partener european care credea în dorința Moscovei de a juca corect pe piața gazelor, iată că Putin și-a clarificat poziția.

Șantajul gazului va împinge și mai mult Europa spre a renunța la gazul rusesc. Pe de altă parte, măsura este o struțo-cămilă economică pentru că Rusia are nevoie ca de aer de valută, în contextul în care va avea de plătit în euro și dolari împrumuturile statului.

Să încerci să îți impui cu forța moneda națională pe piața valutară internațională, la un curs probabil stabilit la Kremlin, înseamnă să ,,îți dai singur foc la valiză’’. Cine și unde vor schimba europenii dolarii și euro pentru a cumpăra ruble? La Moscova sau în propriile bănci?” a declarat în exclusivitate pentru impact.ro Adrian Negrescu.

Rubla nu va putea fi susținută prin această măsură artificială care nu va inspira încredere investitorilor. Rusia va fi nevoită să crească cantitatea de monedă din piață într-o perioadă de maximă instabilitate.

Strategia de salvare a monedei naționale a Rusiei nu poate funcționa dacă privim raportul. Prin această decizie, Kremlinul, în tentativa de a-și salva moneda, nu va face altceva decât să își dea o lovitură decisivă sistemului financiar pentru că nimeni nu va mai avea încredere în ,,valoarea’’ monedei ruse.

Putin va fi nevoit, pe de altă parte, să tipărească ruble pe bandă rulantă, bani care, chiar și cu acoperirea în gaze, nu vor mai reprezenta aproape nimic în ochii investitorilor. Vor fi doar maculatură. Să încerci să impui ,,gazorubla’’ fără negocieri cu clienții e o misiune imposibilă, mai ales în contextul sancțiunilor internaționale.” mai spune consilierul economic.

Vineri, fluxurile gazoductului rusesc Yamal către Europa au fost oprite. Ofertele Gazprom s-au ridicat

„Dacă va încerca să impună rubla și în tranzacțiile cu petrol Putin își va ridica în cap și ultimii săi aliați”

Soluția pentru țările dependente de gazul rusesc este căutarea unor alternative de aprovizionare, chiar dacă odată cu acest anunț Putin a dat asigurări statelor europene că va furniza în continuare gaze la prețurile convenite. În cazul în care această strategie va fi aplicată și exportului de petrol, Rusia ar putea intra în conflict cu Organizația Țărilor Exportatoare de Pertol (OPEC).

Efectele se văd deja. Gazele s-au scumpit, însă acest șoc generat de decizia irațională a lui Putin se va estompa pe măsură ce clienții vor căuta surse alternative de aprovizionare. Nu îi văd nici măcar pe pe chinezi și indieni, singurii mari parteneri ai rușilor, să înghită ușor această decizie, chiar dacă măsura nu îi vizează, momentan.

Dacă va încerca să impună rubla și în tranzacțiile cu petrol, Rusia fiind al treilea jucător din piața petrolului, atunci Putin își va ridica în cap și ultimii săi aliați, inclusiv OPEC-ul. Pentru noi, implicațiile nu vor fi foarte mari, pentru că încălzirea vremii aduce, cu sine, un necesar tot mai mic de gaze rusești.

Cele 20% importuri din Rusia ar putea fi ușor compensate de o gestiune eficientă din partea autorităților, fără să fie nevoie să achităm ruble – mai cu seamă că noi cumpărăm gazele prin firme intermediare, nu de la Gazprom.” spune Adrian Negrescu.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...