Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia. Celulă de criză la Varșovia

Mihnea Tălău 26.04.2022, 19:58
Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia. Celulă de criză la Varșovia

Livrările de gaz din Rusia către Polonia au fost oprite, iar la ministerul resort de la Varșovia a fost constituită o celulă de criză. Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor. Polonia s-a pronunțat, însă, împotriva plăților în ruble a gazului rusesc.

Polonia așteaptă anunțurile oficiale din partea Moscovei

„Nu există încă niciun anunț din partea Rusiei dacă aceasta este o îndeplinire a ultimatumului cu care Vladimir Putin a amenințat recent. Se așteaptă ca anunțurile oficiale în acest sens să fie făcute în cursul zilei de astăzi.

Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia astăzi a fost confirmată neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze. Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor” – informează Onet.

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat la sfârșitul lunii martie un decret prin care ordonă clienților străini ai Gazprom din țările pe care le-a denumit „ostile” să plătească pentru gazul rusesc numai în ruble. Țările din Uniunea Europeană, inclusiv Polonia și Germania, nu au fost de acord cu aceste condiții. Excepție a făcut doar Ungaria care a spus că se va conforma cerințelor liderului de la Kremlin.

Motivul pentru care EU nu poate plati gazul rusesc in ruble. Moscova cere acest lucru

Varșovia respectă linia CE

Premierul Mateusz Morawiecki a fost întrebat vinerea trecută dacă țara noastră va opta pentru transferuri în ruble, așa cum a cerut partea rusă. Termenul de plată trebuia să fi expirat vinerea trecută.

„Toate serviciile juridice din cadrul CE lucrează pentru a stabili avizul în această privință. Ne vom ține de linia elaborată de CE. Dacă se va dovedi că plățile în ruble nu încalcă sancțiunile, atunci țările vor lua propria decizie în această privință. Și vom lua în considerare și acest lucru. Dacă se va dovedi că o astfel de reglementare a plăților încalcă sancțiunile, atunci vom respecta cu strictețe această linie a CE” a răspuns Morawiecki.

Urmăriți Impact.ro și pe