Rusia a suspendat circulația navelor comerciale în Marea Azov până la noi ordine, dar a menținut deschise pentru navigație porturile sale din Marea Neagră, au declarat joi oficialii de la Moscova. Acest fapt a fost confirmat și de mai multe surse din industria cerealelor.
Președintele rus Vladimir Putin a autorizat joi „o operațiune militară specială” împotriva Ucrainei pentru a elimina ceea ce el a numit o amenințare gravă, afirmând că scopul său este de a demilitariza vecinul sudic al Rusiei.
Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, își expediază cerealele în principal din porturile din Marea Neagră. În Marea Azov se află porturi cu apă puțin adâncă și capacitate mai mică.
„Toate navele sunt stopate (în Marea Azov)”, a declarat pentru Reuters o sursă din industria cerealelor, sub rezerva anonimatului.
Rusia și Ucraina reprezintă 29% din exporturile mondiale de grâu, 19% din livrările mondiale de porumb (mălai) și 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Rusia a produs anul trecut 76 de milioane de tone de grâu și este estimată de Departamentul american al Agriculturii să exporte 35 de milioane de tone în sezonul iulie-iunie, 17% din totalul mondial.
Rusia livrează grâu tuturor marilor cumpărători mondiali. Turcia și Egiptul sunt cei mai mari importatori.
Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele rusești, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Ankara.
Autoritățile Ucrainene anunță că „două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră”, fiind cel mai probabil vorba de nave rusești. Acestea le-ar fi cerut grănicerilor să se predea. Insula Șerpilor se află la mai puțin 50 de kilometri de Sulina, fiind un punct strategic în Marea Neagră.