Rusia oprește circulația navelor în Marea Azov. Marea Neagră rămâne deschisă

Mihnea Tălău 24.02.2022, 12:31
Rusia oprește circulația navelor în Marea Azov. Marea Neagră rămâne deschisă

Rusia a suspendat circulația navelor comerciale în Marea Azov până la noi ordine, dar a menținut deschise pentru navigație porturile sale din Marea Neagră, au declarat joi oficialii de la Moscova. Acest fapt a fost confirmat și de mai multe surse din industria cerealelor.

Președintele rus Vladimir Putin a autorizat joi „o operațiune militară specială” împotriva Ucrainei pentru a elimina ceea ce el a numit o amenințare gravă, afirmând că scopul său este de a demilitariza vecinul sudic al Rusiei.

Toate navele aflate în Marea Azov sunt oprite

Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, își expediază cerealele în principal din porturile din Marea Neagră. În Marea Azov se află porturi cu apă puțin adâncă și capacitate mai mică.

„Toate navele sunt stopate (în Marea Azov)”, a declarat pentru Reuters o sursă din industria cerealelor, sub rezerva anonimatului.

Moscova va incepe exercitiile navale in Marea Azov, situata intre Rusia si Ucraina. Kievul va da un raspuns

Rusia și Ucraina reprezintă 29% din exporturile mondiale de grâu, 19% din livrările mondiale de porumb (mălai) și 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui.

Rusia a produs anul trecut 76 de milioane de tone de grâu și este estimată de Departamentul american al Agriculturii să exporte 35 de milioane de tone în sezonul iulie-iunie, 17% din totalul mondial.

Rusia livrează grâu tuturor marilor cumpărători mondiali. Turcia și Egiptul sunt cei mai mari importatori.

Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele rusești, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Ankara.

Navele ruse pregătesc atacul la Insula Șerpilor din Marea Neagră

Autoritățile Ucrainene anunță că „două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră”, fiind cel mai probabil vorba de nave rusești. Acestea le-ar fi cerut grănicerilor să se predea. Insula Șerpilor se află la mai puțin 50 de kilometri de Sulina, fiind un punct strategic în Marea Neagră.

„Două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră. Se aud amenințări de la ruși care cer ca militarii ucraineni să se predea. Agresorul a folosit canalul internațional de comunicare pentru siguranța navigației”, potrivit unui comunicat.
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...