Rusia nu abandonează planurile de a încercui capitala Kiev. Acuzații și la adresa vecinului Belarus

Cătălina Burghelea 10.03.2022, 07:35
Rusia nu abandonează planurile de a încercui capitala Kiev. Acuzații și la adresa vecinului Belarus

Federația Rusă „nu renunță la planurile sale de a încercui” capitala Ucrainei, Kiev, a declarat armata ucraineană în cea mai recentă actualizare privind evoluțiile cheie ale câmpului de luptă. În buletinul său de la ora locală 24:00, miercuri, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a spus că „soldații săi resping și rețin” ofensiva rusă „în toate direcțiile”.

Acuzații la adresa Rusiei și Belarusului

În unele sectoare, „ocupanții și-au pierdut capacitatea de luptă” și acum își aduc rezervele, se arată în comunicat.

Ucraina a acuzat, de asemenea, vecinul său din nord, Belarus, că ajută Rusia cu combustibil și că a permis Moscovei să folosească căile ferate și aerodromurile țării pentru a invada teritoriile ucrainene.

Rusia și Belarus nu au comentat public declarația Ucrainei.

Câți soldați ruși au murit până acum în Ucraina

Oficialii americani estimează că între 5.000 și 6.000 de soldați ruși au fost uciși în primele două săptămâni ale invaziei Ucrainei de către Rusia. Acest număr este semnificativ mai mare decât datele anterioare ale Pentagonului (între 2.000 și 4.000 de decese, la începutul acestei săptămâni).

Potrivit CBS News, deși numărul exact al victimelor este dificil de determinat, Rusia a suferit „pierderi foarte, foarte semnificative”, comparabile cu unele bătălii din Al Doilea Război Mondial. Din 24 februarie până miercuri, 9 martie, militarii lui Putin au pierdut tancuri – 317, vehicule blindate de luptă – 1070, sisteme de artilerie – 120, apărare antiaeriană – 28, avioane – 49, elicoptere – 81, vehicule – 482, nave / bărci – 3 etc. Cu toate acestea, forțele au rămas intacte în proporție de aproximativ 95%, notează ABC News.

Cum ar invada Rusia Ucraina. Armata britanica a facut un scenariu

Cel mai mare conflict după Al Doilea Război Mondial

Invazia Rusiei este considerată cel mai mare conflict după Al Doilea Război Mondial. Până în 20 februarie 2022, Federația Rusă a negat că plănuia să atace Ucraina. La 24 februarie, ora 05:00, Vladimir Putin a anunțat o „operație militară specială” în estul Ucrainei. La scurt timp, rachetele au început să bombardeze toată țara, inclusiv Kievul, capitala Ucrainei.

De atunci, trupele rusești bombardează și distrug infrastructuri cheie, atacă masiv zonele rezidențiale ale orașelor și satelor ucrainene folosind artilerie, lansatoare de rachete multiple și rachete balistice.

Forțele ruse au bombardat o maternitate din Mariupol

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, miercuri seară, că bombardarea de către Rusia a unui spital din orașul asediat Mariupol – care a distrus maternitățile și secțiile pentru copii – este o crimă de război.

Consiliul orășenesc Mariupol a acuzat Rusia că a aruncat din aer mai multe bombe asupra spitalului, distrugând clădirea unității medicale în care erau tratați copii. Atacul a avut loc în ciuda faptului că armata rusă a fost de acord cu o pauză de 12 ore a ostilităților pentru a permite refugiaților să plece dintr-o serie de orașe.

Zelenski condamnă atacul

Poliția din regiunea Donețk a declarat, potrivit informațiilor preliminare, că cel puțin 17 persoane au fost rănite, inclusiv mame și personal medical. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că bombardamentul este „dovada unui genocid” și a făcut din nou apel la NATO să declare o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

În jur de 1.300 de civili au fost uciși în Mariupol de când a început invazia rusă, au confirmat doi oficiali din oraș. Locuitorii nu mai au apă și electricitate de câteva zile, iar ministrul de externe al Ucrainei a acuzat Rusia că a comis crime de război prin ținerea „ostatică” a 300.000 de civili.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...