Rusia va răspunde la implicarea tot mai mare a Occidentului în conflictul din Ucraina, deși un conflict direct cu NATO nu este în interesul Moscovei, a declarat marți ministrul adjunct de externe rus, după ce Washingtonul a promis mai mult ajutor militar pentru Kiev.
Luni, Ucraina a declarat că trebuie să își consolideze apărarea aeriană în urma celor mai mari atacuri aeriene ale Rusiei asupra orașelor de la începutul războiului, represalii la ceea ce Moscova a numit un atac ucrainean asupra unui pod strategic din Crimeea.
Președintele american Joe Biden a promis că va furniza sisteme avansate de apărare aeriană, iar Pentagonul a declarat la 27 septembrie că va începe să livreze Sistemul național avansat de rachete sol-aer în următoarele aproximativ două luni.
Biden și liderii Grupului celor Șapte vor avea marți o întâlnire virtuală pentru a discuta despre angajamentul lor de a sprijini Ucraina, a precizat Casa Albă.
„Îi avertizăm și sperăm că își dau seama de pericolul unei escaladări necontrolate la Washington și în alte capitale occidentale”, a declarat marți ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă RIA.
Rachetele rusești au lovit luni dimineața devreme ținte din întreaga Ucraină, ucigând 19 persoane și rănind 105, au declarat oficiali ai serviciilor de urgență, în timp ce au sfâșiat intersecții, parcuri și locuri turistice. Nu mai puțin de 301 localități din regiunile Kiev, Lviv, Sumy, Ternopil și Khmelnytsky rămâneau marți dimineață fără electricitate.
Avalanșa de zeci de rachete de croazieră lansate din aer, de pe uscat și de pe mare a fost cel mai extins val de lovituri aeriene care a lovit departe de liniile de front, cel puțin de la rafalele inițiale din prima zi a războiului, 24 februarie.
Oficialii ucraineni au raportat mai multe lovituri marți, inclusiv una asupra orașului Zaporijie din sud-estul țării, care a ucis cel puțin o persoană.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că a ordonat lovituri „masive” cu rază lungă de acțiune după ce a acuzat Ucraina, sâmbătă, de un atac asupra podului care leagă Rusia de Crimeea anexată.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit luni cu Biden și a scris pe Telegram că apărarea aeriană este „prioritatea numărul 1 în cooperarea noastră în domeniul apărării”.
„Vom face totul pentru a ne întări forțele armate”, a declarat el într-o alocuțiune la sfârșitul zilei de luni. „Vom face câmpul de luptă mai dureros pentru inamic”.
Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că mai mult ajutor occidental acordat Ucrainei a ridicat riscul unui război mai amplu.
„O astfel de asistență, precum și furnizarea de informații, instructori și linii directoare de luptă pentru Kiev, duce la o escaladare suplimentară și a crescut riscurile unei ciocniri între Rusia și NATO”, a declarat Antonov presei.
Confruntată cu pene de curent, Ucraina a întrerupt exporturile de electricitate către Moldova vecină și Uniunea Europeană, într-un moment în care continentul se confruntă deja cu o creștere a prețurilor la energie electrică care a alimentat inflația și a împiedicat activitatea industrială.
Întreruperile de curent cauzate de atacurile cu rachete rusești au blocat 854 de mineri în subteran în minele din Krivyi Rih, dar salvatorii i-au scos în siguranță, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului.
Atacurile aeriene ale Rusiei au avut loc la trei zile după ce o explozie a avariat podul pe care l-a construit după ce a cucerit Crimeea în 2014. Rusia a dat vina pe Ucraina și a numit explozia mortală „terorism”.
„Să lași astfel de acte fără răspuns este pur și simplu imposibil”, a declarat Putin, acuzând alte atacuri nespecificate asupra infrastructurii energetice rusești. El a amenințat cu mai multe lovituri dacă Ucraina va lovi teritoriul rusesc.
Ucraina, care consideră podul drept o țintă militară care susține efortul de război al Rusiei, a sărbătorit explozia fără să revendice responsabilitatea.
După săptămâni de eșecuri pe câmpul de luptă, autoritățile ruse se confruntă cu primele critici interne susținute la adresa războiului, comentatorii de la televiziunea de stat cerând măsuri tot mai dure.
Putin a răspuns avansurilor ucrainene ordonând mobilizarea a sute de mii de rezerviști, proclamând anexarea teritoriilor ocupate și amenințând cu folosirea armelor nucleare.
Rusia afirmă că desfășoară o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru a o scăpa de naționaliști și pentru a proteja comunitățile vorbitoare de limbă rusă. Ucraina și Occidentul spun că este vorba de un război de agresiune neprovocat.
Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat pe Telegram că trupele ucrainene au respins atacurile din jurul mai multor orașe din est, inclusiv Bakhmut, care a fost un obiectiv cheie pentru forțele rusești.
Rusia a suferit, de asemenea, un eșec diplomatic luni, deoarece Adunarea Generală a ONU a votat pentru respingerea apelului său ca organismul format din 193 de membri să organizeze un vot secret în această săptămână pentru a decide dacă să condamne sau nu anexiunile Moscovei în patru regiuni parțial ocupate din Ucraina.
Președintele Emiratelor Arabe Unite, membru al grupului de producători de petrol cunoscut sub numele de OPEC+, care a respins săptămâna trecută Statele Unite prin anunțarea unor reduceri drastice de producție, va călători marți în Rusia pentru a se întâlni cu Putin și a face presiuni pentru o „dezescaladare militară”, a relatat agenția de presă de stat din EAU, WAM.