Rusia mai ia o decizie radicală după interzicerea Facebook, Instagram și Twitter. Pregătirile pentru blocarea gigantului au început

Andra Daoud 14.03.2022, 20:44
Rusia mai ia o decizie radicală după interzicerea Facebook, Instagram și Twitter. Pregătirile pentru blocarea gigantului au început

După ce a blocat Facebook, Instagram și Twitter, Rusia se pregătește să interzică accesul la un alt gigant de pe internet. Guvernul de la Moscova acuză rețelele sociale că au devenit parte a „războiului informațional” și că elimină informațiile care vin din Rusia. Ce decizie au luat autoritățile și cum au motivat hotărârea de a bloca accesul la încă un serviciu folosit intens.

Rusia mai ia o decizie radicală după interzicerea Facebook, Instagram și Twitter

Rusia continuă blocarea platformelor de socializare pe care le acuză că ar fi părtinitoare în felul în care transmit informațiile legate de războiul din Ucraina. După ce Facebook, Instagram și Twitter au fost blocate în Rusia, un deputat din Duma de Stat a transmis că și YouTube ar putea fi interzis de către serviciul de supraveghere al telecomunicațiilor din Rusia (Roskomnadzor), dacă nu respectă „cerințele legale”.

Anton Gorelkin, membru în partidul al cărui lider este Vladimir Putin și vicepreședinte al Comisiei pentru Politica Informațională, Tehnologii Informaționale și Comunicații a declarat că YouTube va avea aceeași soartă precum celelalte rețele sociale dacă „va acționa ca o armă în războiul informațional”.

Hotărârea manifestată de autoritățile statului de a bloca Instagram este un mesaj clar: același lucru s-ar putea întâmpla cu YouTube în viitorul apropiat dacă platforma de găzduire video va continua să acționeze ca o armă în războiul informațional.

Platforma face acest lucru în mod flagrant și evident, la ordinul proprietarilor săi. Roskomnadzor are toate temeiurile legale pentru a restricționa accesul la platformă, iar lista încălcărilor este foarte impresionantă”, a transmis Anton Gorelkin, prin intermediul Telegram.

Rusia mai ia o decizie radicală după interzicerea Facebook, Instagram și Twitter. Pregătirile pentru blocarea gigantului au început
Rusia vrea să interzică platforma YouTube

„Cererile de a elimina materialele cu informații nesigure au fost ignorate”

Același politician acuză că YouTube ar fi ignorat cererile făcute de Roskomnadzor pentru a elimina anumite categorii de conținut de pe platformă. El mai susține că ar exista o „cenzură” împotriva utilizatorilor ruși și a presei din Rusia și că aceasta s-ar fi manifestat constant în ultima vreme.

În total, 2.501 de materiale de natură ilegală și distructivă nu au fost scoase de pe platforma online, cererile Roskomnadzor de a elimina 2.387 de materiale cu informații nesigure despre operațiunea specială din Donbas au fost ignorate. Cenzura împotriva utilizatorilor ruși și a presei ruse se exercită aproape în mod constant. Numai YouTube însuși poate împiedica, astăzi, sancțiunile împotriva sa. Platforma trebuie să îndeplinească cerințele noastre legale”, a mai scris parlamentarul rus.

După anunțul de duminică seara, potrivit căruia Instagram nu va mai putea fi accesat în Rusia începând cu miezul nopții, 80 de milioane de utilizatori s-au văzut în situația de a-și lua adio de la platforma de social media. Mai multe influencere din Rusia s-au filmat plângând și și-au luat adio de la cei care le urmăreau pe internet, cu puțin timp înainte ca Instagram să fie blocat pe teritoriul Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe