Rusia amenințată cu Nord Stream 2, dacă invadează Ucraina. Germania a anunțat sancțiuni care vizează gazoductul. Ce spune Moscova

Beatrice Dumitru 27.01.2022, 15:30
Rusia amenințată cu Nord Stream 2, dacă invadează Ucraina. Germania a anunțat sancțiuni care vizează gazoductul. Ce spune Moscova

Gazoductul Nord Stream 2 a devenit o armă pentru Occident, dacă Vladimir Putin va ordona invadarea Ucrainei. Sancțiunile pe care Moscova le va primi în acest caz vor viza și gazoductul, a avertizat Germania, după multe tergiversări apărute în ultimele săptămâni pe această chestiune. Rusia o contrazice si spune că Nord Stream 2 va fi pus în funcțiune.

Gazoductul Nord Stream 2, vizat de sancțiuni

Nord Stream 2, conducta subacvatică care ar trebui să livreze gaze naturale din Rusia în Germania prin Marea Baltică, a devenit o armă într-o criză geopolitică. Conducta de 1.200 km, în valoare de 11 miliarde de dolari, a fost finalizată în septembrie 2021 și așteaptă certificarea finală.

Acum, Rusia este acuzată că vrea să atace Ucraina și este amenințață cu „consecințe masive” în cazul în care se va întâmpla acest lucru. Occidentul pregătește un set de sancțiuni, care include și controversatul gazoduct Nord Stream 2, a anunțat ministrul de Externe al Germaniei, informează Le Figaro.

 Rusia amenințată cu Nord Stream 2, dacă invadează Ucraina. Germania a anunțat sancțiuni care vizează gazoductul. Ce spune Moscova
Annalena Baerbock anunță sancțiuni împotriva Rusieice vizează Nord Stream 2.

„Lucrăm la un pachet de sancțiuni puternice cu aliații occidentali în acest caz, care acoperă mai multe aspecte inclusiv Nord Stream 2”, a declarat Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, în fața Camerei Deputaților.

Ce spune Rusia despre gazoductul Nord Strem 2

Annalena Baerbock a clarificat, astfel, poziția Germaniei asupra acestei chestiuni, după multe tergiversări apărute în ultimele săptămâni. Declarația ei vine după ce cancelarul Olaf Scholz a spus despre Nord Stream 2 că este un „proiect privat”, care nu are trebui să fie implicat în chestiuni politice, iar uneori a menționat un acord de principiu încheiat anul trecut între Berlin și Washington. Acestea prevedea oprirea proiectului în cazul unei agresiuni militare împotriva Ucrainei.

Berlinul se confruntă cu multe critici pentru poziția sa considerată prea flexibilă față de Moscova. Guvernul german refuză să livreze arme la Kiev, spre deosebire de Statele Unite sau Marea Britanie, și recent a fost nevoit să-l demită pe șeful Marinei Naționale, care susținuse poziția Rusiei.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, este sigur că gazoductul Nord Stream 2 va fi pus în funcțiune, deoarece este în interesul consumatorilor europeni să îl lanseze cât mai curând posibil.

Gazoductul este finalizat și gata de exploatare, totul este absolut gata acolo. Va fi dat în exploatare? Permiteți-mi să-mi exprim părerea. Sigur că pot greși și eu, dar sunt 100% sigur că va fi pus în funcțiune. Pur și simplu, pentru că nu se întâmplă miracole. Dacă există o nevoie economică, trebuie satisfăcută”, a insistat el, notează TASS.

Statele Unite, Marea Britanie, Ucraina și mai multe state ale Uniunii Europene s-au opus cu înverșunare proiectului, încă de când a fost anunțat, în anul 2015, avertizând că Europa va deveni dependentă de Moscova după deschiderea gazoductului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...