Joe Biden avertizează Rusia: „Dacă invadează Ucraina, gazoductul Nord Stream 2, nu va mai exista”. Reacția cancelarului german

Beatrice Dumitru 08.02.2022, 10:03
Joe Biden avertizează Rusia: „Dacă invadează Ucraina, gazoductul Nord Stream 2, nu va mai exista”. Reacția cancelarului german

Președintele Joe Biden a amenințat că va opri gazoductul Nord Strem 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, dacă Rusia va invada Ucraina. Statele Unite susțin că această conductă oferă Moscovei o putere prea mare și reprezintă o pârghie strategică. Lideul de la Casa Albă s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre conflictul din Ucraina.

Joe Biden avertizează că va opri Nord Stream 2

Președintele SUA Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz s-au întâlnit la Washington pentru a discuta despre criza din Ucraina și despre poziția Berlinului față de Kiev. Germania este acuzată de puterile lumii că nu se implică în detensionarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

După discuția cu cancelarul german, Joe Biden a amenințat că va opri gazoductul Nord Stream 2, dacă Rusia va invada Ucraina,  în timp ce Occidentul încearcă să evite un război în Europa. Președintele SUA s-a opus de la început proiectului conductei care ar trebui să livreze gaze naturale din Rusia direct în Germania, prin Marea Baltică, notează Le Figaro.

Joe Biden avertizează Rusia: „Dacă invadează Ucraina, gazoductul Nord Stream 2, nu va mai exista”. Reacția lui Olaf Scholz
Nord Stream 2 leaga Rusia de Germania.

Dacă Rusia invadează Ucraina, asta înseamnă că tancuri și trupe trec, din nou, granița acestei țări. Atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îl vom opri”, a declarat Joe Biden despre această conductă deja construită, dar nu este pornită.

Întrebat cum ar putea Statele Unite să oprească aceast gazoduct, președintele american a spus: „Îți promit că vom putea face acest lucru”.

Olaf Scholz nu a vorbit despre Nord Stream 2

Cancelarul german, Olaf Scholz, nu a fost atât de ferm cu privire la Nord Stream 2 și nici nu a explicat ce planuri are cu gazoductul. În schimb, el a spus doar că Statele Unite și Germania au avut aceeași abordare față de Ucraina, Rusia și sancțiuni și sunt „absolut unite”.

Nu toate măsurile de represalii posibile ar trebui puse asupra masă de la început. Vom fi uniți. Vom acționa împreună. Și vom face toți pașii necesari”, a spus Olaf Scholz.

Statele Unite au susținut de mult timp că acest gazoduct oferă Moscovei prea multă putere și o pârghie strategică, dar Joe Biden a fost convins anul trecut de fostul cancelar german Angela Merkel să suspende sancțiunile americane care afectau proiectul.

Joe Biden a asigurat că Germania și liderul său au „încrederea deplină a Statelor Unite”, într-un moment în care poziția germană față de Rusia este considerată prea precaută.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...