Ambasada SUA în Ucraina îndeamnă cetățenii americani să părăsească această țară. „Situația se poate deteriora oricând”

Beatrice Dumitru 27.01.2022, 10:58
Ambasada SUA în Ucraina îndeamnă cetățenii americani să părăsească această țară. „Situația se poate deteriora oricând”

După ce a ordonat membrilor familiei diplomaților să părăsească Ucraina, SUA au cerut acum și cetățenilor americani să plece din această țară, deoarece situația este „imprevizibilă din cauza amenințării crescute a acțiunii militare ruse”. Și Marea Britanie a decis la începutul săptămânii să-și retragă personalul de la ambasada de la Kiev.

Recomndare pentru cetățenii americani din Ucraina

Ambasada SUA la Kiev i-a îndemnat pe cetățenii americani din Ucraina să ia în considerare plecarea acum, spunând că situația de securitate din țară este „imprevizibilă din cauza amenințării crescute a acțiunii militare ruse”.

La Washington, secretarul de stat Antony Blinken a spus că Ambasada SUA de la Kiev va rămâne deschisă, dar a adăugat că americanii din fosta țară sovietică ar trebui „să ia în serios recomandarea de a pleca”. La începutul acestei săptămâni, Statele Unite le-au cerut cetățenilor săi să nu călătorească în Ucraina.

Ambasada SUA în Ucraina îndeamnă cetățenii americani să părăsească această țară. „Situația se poate deteriora oricând”
SUA se tem de un atac al Rusiei.

Situația de securitate din Ucraina se poate deteriora în orice moment”, scrie într-un mejas de pe site-ul ambasadei, potrivit Reuters.

Marea Britanie a cerut personalului de la ambasadă să plece din Ucraina

După SUA, și Marea Britanie a decis să-și retragă personalul de la ambasada din Ucraina. Oficialii britanici spun că nu au existat amenințări specifice la adresa diplomaților lor, dar aproximativ jumătate din personalul care lucrează la Kiev se va întoarce în țară, pe fondul avertismentelor privind o posibilă invadarea a Ucrainei de către Rusia.

Ucraina a declarat că este „prematur” din partea acestor state să-și retragă personalul, susținând că este „o dovadă de precauție excesivă”. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că nu va „dramatiza” tensiunile prin retragerea personalului.

SUA au trimis răspuns la cererile Rusiei

Statele Unite au dat răspunsuri scrise la cererile ample de securitate ale Rusiei, un pas cheie într-un proces diplomatic, în timp ce Rusia a organizat noi exerciții militare pe uscat și pe mare în apropierea Ucrainei.

Președintele american Joe Biden a declarat, marți, că SUA ar putea impune sancțiuni personale împotriva președintelui Vladimir Putin, în încercarea de a convinge Moscova că orice nouă agresiune împotriva Ucrainei ar avea costuri rapide și masive.

Moscova a reacționat după declarația lui Joe Biden și a avertizat că acest demers nu l-ar afecta pe liderul de la Kremlin, dar ar fi „distructiv din punct de vedere politic”. Rusia a adunat zeci de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina, dar a negat că intenționează să invadeze țara vecină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...