Criza Ucraina. Emmanuel Macron spune că a obținut de la Vladimir Putin „că nu există escaladare” a relațiilor Rusiei cu Occidentul

Beatrice Dumitru 08.02.2022, 13:57
Criza Ucraina. Emmanuel Macron spune că a obținut de la Vladimir Putin „că nu există escaladare” a relațiilor Rusiei cu Occidentul

Președintele francez Emmanule Macron a discutat fața în față cu Vladimir Putin, fiind cel mai important lider occidental care a vizitat Moscova după ce Rusia a adunat trupe la granița cu Ucraina. Acesta a spus că este sigur că nu există „nicio deteriorare sau escaladare” a crizei ruso-occidentale legată de Kiev.

„Mi-am îndeplinit acest obiectiv”

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat luni seară aproximativ cinci ore în încercarea de a găsi o soluție pentru conflictul din Ucraina. După întâlnire, președintele Franței a precizat că zilele următoare vor fi decisive și va fi nevoie de discuții intense, în timp ce Vladimir Putin a sugerat că unele dintre ideile lui Emmanuel Macron ar putea ajuta la dezamorsarea crizei.

De asemenea, președintele francez a asigurat, marți, că a obținut în timpul discuțiilor cu omologul său de la Kremlin „că nu există nicio deteriorare sau escaladare” a crizei ruso-occidentale legată de Ucraina, deși SUA și aliații lor se tem că Mosca va invada fosta țară sovietică.

Emmanuel Macron spune că a obținut de la Vladimir Putin „că nu există escaladare” a relațiilor Rusiei cu Occidentul
Emmanuel Macron, în timpul discuției cu Vladimir Putin.

A fost important pentru mine să blochez jocul pentru a preveni o escaladare și a deschide noi perspective (…) Acest obiectiv pentru mine este îndeplinit”, a declarat Emmanuel Macron jurnaliştilor, în avionul care îl ducea de la Moscova la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează Le Figaro.

Emmanuel Macron și Vladimir Putin vor discuta din nou

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au decis să discute din nou, după ce președintele Franței se va întâlni cu omologul său ucrainean, a cărui țară se confruntă cu amențarea Rusiei, după desfășurare masivă de soldați la granițele sale.

Rusia a cerut garanții de securitate Occidentului, dar si oprirea expansiunii NATO în flancul estic și interzicerea aderării Ucrainei la Alianță. Moscova consideră adăugarea de către NATO a 14 noi membri est-europeni de la încheierea Războiului Rece, cu trei decenii în urmă, ca o atingere a sferei sale de influență și o amenințare la adresa securității sale.

Dacă Ucraina se alătură NATO și încearcă să recupereze Crimeea prin mijloace militare, țările europene vor fi automat atrase într-un conflict militar cu Rusia. Într-un război nu vor fi câștigători”, a spus Vladimir Putin la conferința cu Emmanule Macron.

Președintele Franței a spus că independența Ucrainei, Moldovei și Belarusului, unde Rusia este angajată în exerciții militare, trebuie păstrată și că este sigur că există un progres în această situație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...