Rusia începe o acțiune militară la scară largă pentru a ocupa estul Ucrainei

Elena Avramescu 19.04.2022, 07:16
Rusia începe o acțiune militară la scară largă pentru a ocupa estul Ucrainei

Rusia și-a început acțiunea militară pe scară largă, așteptată de mult timp, pentru a ocupa estul Ucrainei, a declarat președintele țării, Volodimir Zelenski. „Acum putem afirma deja că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care s-au pregătit de mult timp”, a spus el într-o adresă video luni noaptea târziu.

Acțiune militară la scară largă din partea Rusiei pentru a ocupa estul Ucrainei

Zelenski a spus că „o parte semnificativă a întregii armate ruse este acum concentrată pe această ofensivă. Oricât de mulți soldați sunt conduși acolo, ne vom apăra. Vom lupta. Nu vom renunța la nimic ucrainean”, notează The Guardian.

Comentariile președintelui urmează după o escaladare dramatică a atacurilor din partea Rusiei înaintea operațiunii mult așteptate. Vladimir Putin și-a declarat intenția de a pune mâna pe Donbas, centrul industrial din estul țării, deja controlat parțial de separatiștii pro-ruși.

Zelenski a precizat că armata ucraineană se va lupta cu orice încercare de avansare a Moscovei.

„Oricât de multe trupe rusești sunt conduse acolo, vom lupta. Ne vom apăra. O vom face în fiecare zi”, a spus el.

Președintele american Joe Biden va organiza marți un apel cu aliații pentru a discuta despre criza din Ucraina, inclusiv despre cum să se coordoneze pentru a trage la răspundere Rusia, a spus Casa Albă. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat anterior că discuțiile cu Putin au stagnat după ce au fost descoperite crime în masă în Ucraina.

Mass-media ucraineană a raportat o serie de explozii, unele puternice, de-a lungul liniei de front în regiunea Donețk, cu bombardamente care au avut loc la Marinka, Slaviansk și Kramatorsk. Înalt oficial de securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat luni dimineață că forțele ruse au încercat să spargă apărarea ucraineană „de-a lungul aproape întregului front din regiunile Donețk, Luhansk și Harkov”.

De asemenea, bombardamentele din regiunea Doneţk au ucis patru persoane, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.

Există 76 de grupuri tactice de batalion rusesc (BTG) în regiunea Donbas și în sud-estul țării, a declarat luni seară un înalt oficial al departamentului american de apărare. Unsprezece dintre aceste grupuri au fost adăugate în ultimele zile. BTG-urile sunt de obicei compuse din elemente de arme combinate, cum ar fi apărarea aeriană, blindajele, vehiculele tactice, artileria, elicopterele și suportul logistic. Există aproximativ 22 de BTG-uri în nordul Ucrainei care probabil vor fi reaprovizionate și reamenajate, a declarat oficialul într-un comunicat luni seara.

Luni mai devreme, Rusia a dezlănțuit un baraj de rachete cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din întreaga Ucraine, în ceea ce analiștii au descris drept un exercițiu de „atenuare” înainte de împingerea sa militară în est. Patru rachete rusești s-au izbit în orașul de vest Lviv, ucigând șapte persoane și rănind cel puțin 11. Trei au lovit infrastructura militară. Dar al patrulea părea să fi ratat ținta și a aterizat într-un atelier de reparații auto.

Orașul, care este aproape de granița cu Polonia, a devenit un refugiu pentru civilii care fug de lupte în altă parte. Spre mânia crescândă a Kremlinului, Liovul a devenit, de asemenea, o poartă majoră pentru armele furnizate de NATO.

Zelenski a trimis, de asemenea, un chestionar completat în primul pas către obținerea aderării la UE, o dorință care a fost o sursă de tensiune cu Moscova de ani de zile. Ministerul rus al Apărării a declarat într-o declarație că rachetele au distrus depozitele de muniție ucrainene și alte ținte militare.

S-a raportat că o explozie puternică a zguduit și Vasylkiv, un oraș la sud de Kiev, care găzduiește o bază aeriană militară, potrivit rezidenților. Au mai avut loc și alte bombardamente mortale în Harkov. În ultimele patru zile, 18 persoane au fost ucise și 106 au fost rănite.

Oficialii guvernului ucrainean au avertizat că avioanele de război rusești se pregătesc să arunce bombe de cinci tone asupra fabricii Azovstal din orașul asediat Mariupol. Soldații ucraineni rezistă în tunelurile de sub fabrică timp de șapte săptămâni. Complexul subteran este, de asemenea, folosit ca adăpost de sute de civili, inclusiv copii. Erau pe cale să fie distruși, au spus oficialii.

Capturarea Mariupolului, unde Ucraina estimează că au fost ucise 21.000 de persoane, este văzută ca fiind cheie, și nu doar pentru că ar priva Ucraina de un port vital și ar finaliza o parte de uscat între Rusia și Peninsula Crimeea, capturat de Moscova în urmă cu opt ani. Oficialul american al apărării a spus că, dacă forțele ruse reușesc să preia controlul deplin asupra lui Mariupol, asta ar putea elibera aproape o duzină de grupuri tactice de batalion pentru a fi utilizate în Donbas.

Noua fază a conflictului a început atunci când Organizația Națiunilor Unite a declarat că numărul morților civili din război a depășit 2.000, ajungând la 2.072 de când a început invazia pe 24 februarie. Aproximativ 4 milioane de ucraineni au fugit din țară. Rusia neagă că a vizat civili în ceea ce numește o operațiune specială de demilitarizare a Ucrainei și de eradicare a naționaliștilor periculoși. Respinge ceea ce Kievul spune că este o dovadă a atrocităților, spunând că Ucraina le-a organizat pentru a submina discuțiile de pace.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...