Rusia elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată. Explicația ține de armele de înaltă precizie

Ana Anitoiu 29.05.2022, 12:48
Rusia elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată. Explicația ține de armele de înaltă precizie

Rusia elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a promulgat, sâmbătă, o lege în acest sens, ce a fost adopată miercuri de Duma de Stat. Explicația acestei schimbări ar ține de armele de înaltă precizie.

Ce pierderi a suferit Rusia în războiul din Ucraina

Această lege promulgată de Vladimir Putin vine în contextul în care Rusia a suferit pierderi neașteptate în războiul pe care liderul de la Kremlin l-a declanșat pe 24 februarie în Ucraina. Zeci de mii de soldați au murit sau au fost răniți.

Potrivit estimărilor făcute de serviciile secrete britanice, Rusia a pierdut, de la începutul acestei luni, aproximativ o treime din forțele sale terestre. Conform autorităților din Ucraina, invadatorii ar fi pierdut 30.000 de oameni de la începutul războiului. Însă, guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a estimat pierderile în rândul militarilor ruși la doar jumătate din acest număr.

Totuși, prin comparație cu ambele estimări, pierderile sovietice care au fost înregistrate în cei nouă ani de război în Afganistan au fost de aproximativ 15.000 de morți. Moscova a transmis un bilanț de 1.351 de morți la data de 25 martie, iar de atunci nu a mai făcut actualizări.

În acest context, Vladimir Putin ar spera că eliminarea limitei de vârstă pentru recruții militari va atrage în luptă veteranii cu experiență și va contribui la atenuarea pierderilor de până acum.

Rusia elimină limita de varsta pentru inrolarea in armata
Vladimir Putin

Cum a explicat Moscova eliminarea limitei de vârstă

Mai exact, înainte ca liderul rus Vladimir Putin să promulge această lege, armata rusă avea limite de vârstă de 18 – 40 de ani pentru cetățenii ruși și de 18 – 30 de ani pentru străini. Moscova a motivat această schimbare prin necesitatea recrutării mai multor specialiști.

Noua lege prevede că este nevoie de specialiști care să opereze arme de înaltă precizie, iar „experiența arată că astfel de specialiști se formează la vârsta de 40 – 45 de ani. În plus, ar putea fi recrutați mai mulți medici, ingineri și experți în comunicații.

În prezent, Rusia are peste 400.000 de soldați profesioniști cu contract, în cadrul forțelor armate active, ce numără 900.000 de persoane. În plus, conform analiștilor militari, Moscova poate să mobilizeze în jur de două milioane de rezerviști.

În comparație, armata Ucrainei este mult mai mică. Aceasta are aproximativ 200.000 de soldați activi și 900.000 de rezerviști, cu toate că a mărit aceste numere prin mobilizarea în masă decretată când Rusia a invadat țara, la data de 24 februarie.

Legea marțială în vigoare în Ucraina le interzice bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara și le cere acestora să rămână să lupte. Din acest motiv, cei mai mulți refugiați ucraineni sunt femei, copii și bătrâni. Armata Kievului încă nu recrutează femei, deși unele pot fi înrolate, prin excepție, în cazul în care au competențe necesaare, precum în medicină, IT sau alte domenii.

Urmăriți Impact.ro și pe