Cum l-a surprins Vladimir Putin pe Mircea Geoană la prima lor întâlnire. „Credeam că NATO va fi marea lui temere”

Iancu Andreea 29.05.2022, 00:09
Cum l-a surprins Vladimir Putin pe Mircea Geoană la prima lor întâlnire. „Credeam că NATO va fi marea lui temere”

Mircea Geoană, care în prezent deține funcția de Secretar general adjunct al NATO, a povestit recent, în cadrul unui podcast, cum au decurs discuțiile cu președintele rus în trecut. Acesta a dezvăluit care era marea temere a liderului de la Kremlin, în perioada în care România se pregătea să semneze aderarea la Uniunea Europeană. Mircea Geoană s-a arătat surprins de Vladimir Putin, despre care credea că ar putea să se teamă de NATO.

Mircea Geoană, surprins de temerea lui Vladimir Putin, dezvăluită la prima lor întâlnire

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit, în cadrul podcastului Fain și Simplu al lui Mihai Morar, despre momentul în care s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin. Oficialul Alianței Nord-Atlantice a purtat o discuție mai amplă despre problemele de securitate actuale, despre eventuala revenire în politica românească, precum şi despre momentul în care a fost surprins de Vladimir Putin, la prima discuție purtată cu liderul rus.

Deși în discursurile sale de pe parcursul războiului din Ucraina a precizat tot mai des tensiunile dintre Rusia și NATO, Mircea Geoană a rămas uimit să descopere că Putin nu se teme de această alianță. Liderul de la Kremlin încerca la acea vreme să convingă România să se țină departe de Uniunea Europeană, susținând că această aderare ar putea să transforme țara noastră într-o colonie economică.

„Da. L-am întâlnit pe Vladimir Putin. Şi mi-a spus: ‘Mă, suntem foarte nemulţumiţi că aţi intrat în NATO, dar cu americanii mai ştim să lucrăm, dar atenţie cu UE, că vă transformă în colonie economică!’. Încerca să ne convingă să stăm departe de Uniunea Europeană, m-a frapat, eu credeam că NATO ar fi marea lui temere. Nu l-am ascultat, dacă zice ceva, eu fac opusul, mă duc în cealaltă direcţie! Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă nu eram în NATO?! Unde s-ar fi oprit ruşii? În ce situaţie am fi fost? Am fi avut bravura ucrainenilor? Am fi avut sprijin atât de mare din partea Occidentului?”, a explicat numărul doi în NATO.

Mircea Geoană, surprins de temerea lui Vladimir Putin
Mircea Geoană deține funcția de Secretar adjunct al NATO

Mircea Geoană, despre apartenența României la NATO și UE

Cel care deține cea de-a doua cea mai importantă funcție din cadrul NATO a făcut precizări importante despre apartenența României la cele două alianțe importante ale Occidentului. În lumina evenimentelor recente, cu războiul din Ucraina aflat chiar la granița țării noastre, Mircea Geoană este de părere că alegerea taberei potrivite este una importantă.

„Trebuie să alegi: vrei să fii într-o casă cu temelie serioasă şi o ţară serioasă, vrei să fii un om liber, să ai podcast-uri, să-ţi alegi liderii care-ţi plac şi să-i trimiţi la plimbare pe ăia care nu-ţi plac sau vrei să mergi la gulag pentru că ai avut curajul să spui ceva împotriva iubitului conducător”, a punctat acesta.

Secretarul adjunct al NATO a făcut o paralelă între regimul de conducere promovat de către Rusia lui Vladimir Putin și posibilitățile și libertățile pe care le au cetățenii din România și lumea occidentală, care a acceptat să facă parte din familia NATO și UE.

Urmăriți Impact.ro și pe