Rusia ar putea opri livrările de gaz în Europa, pe fondul crizei din Ucraina. Ce spune UE despre un astfel de scenariu

Beatrice Dumitru 16.02.2022, 13:41
Rusia ar putea opri livrările de gaz în Europa, pe fondul crizei din Ucraina. Ce spune UE despre un astfel de scenariu

Consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei a evidențiat faptul că Europa nu ar trebui să mai fie dependentă de gazul rusesc. SUA și Uniunea Europeană au cerut altor țări să furnizeze transporturi suplimentare de gaz natural lichefiat (GNL), în cazul în care Rusia atacă Ucraina și ar fi impuse sancțiuni.

Ce se va întâmpla în Europa, dacă Rusia nu va mai livra gaze

Creșterea tensiunii cu Rusia, pe fondul crizei din Ucraina, ridică semne de întrebare cu privire la livrările de gaze rusești către Europa, ceea ce a determinat UE să își revizuiască planurile de urgență pentru  aprovizionare, iar oficialii UE și SUA să caute surse alternative.

Uniunea Europeană ar putea face față unei perturbări parțiale a importurilor de gaze din Rusia, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Europei, iar prețurile au crescut, deoarece oferta mare s-a lovit de cererea ridicată pe fondul importurilor mai mici decât se aștepta din Rusia, scrie Reuters.

Rusia ar putea opri livrările de gaz în Europa, pe fondul crizei din Ucraina. Ce spune UE despre un astfel de scenariu
Ursula von der Leyen spune că UE caută alte surse de aprovizionare cu gaze.

Modelele noastre arată că pentru întreruperea parțială sau scăderea livrărilor de gaze de către Gazprom, suntem, mai degrabă, în siguranță”, a declarat Ursula von der Leyen.

UE caută alte variante

UE a discutat cu Statele Unite, Qatar, Egipt, Azerbaidjan, Nigeria și Coreea de Sud despre creșterea livrărilor de gaze naturale și gaz natural lichefiat (GNL), fie prin transporturi suplimentare, fie prin schimbarea contractelor, a spus von der Leyen.

Am vorbit și cu furnizori importanți de GNL pentru a întreba dacă am putea schimba contractele în favoarea UE. Aceste eforturi acum dau roade”, a spus ea, adăugând că Japonia este dispusă să facă acest lucru.

Japonia a declarat săptămâna trecută că va redirecționa unele livrări de GNL către Europa, ca răspuns la solicitările UE și SUA. Importurile europene de GNL au atins un record de aproximativ 11 miliarde de metri cubi în ianuarie, mai puțin de jumătate provenind din Statele Unite.

Ursula von der Leyen a spus că dezvoltarea infrastructurii din ultimii ani înseamnă că Europa este mai bine echipată pentru a distribui gaze și energie între țări, dar că oprirea completă a furnizării de gaze rusești va necesita în continuare măsuri suplimentare.

Regulile UE impun țărilor să aibă un plan pentru a răspunde la o criză a aprovizionării cu gaz, inclusiv potențiale intervenții guvernamentale, cum ar fi reducerea instalațiilor industriale pentru a acorda prioritate furnizării de gaze către gospodării.

Urmăriți Impact.ro și pe