Germania rămâne fără stocul de gaze în plin conflict Rusia – Ucraina. Anunțul guvernului de la Berlin

Beatrice Dumitru 10.02.2022, 12:45
Germania rămâne fără stocul de gaze în plin conflict Rusia – Ucraina. Anunțul guvernului de la Berlin

Guvernul Germaniei a tras un semnal de alarmă cu privre la rezervele de gaze ale țării, pe fondul tensiunilor cu Moscova și a întârzierii aprobării noii conducte Nord Stream 2. Gazoductul ar livra gaze din Rusia direct în Germania, prin Marea Baltică. Peste 55% din importurile de gaze ale Germaniei provin din Rusia.

Germania, probleme cu rezerva de gaze

Institutul economic DIW din Berlin a avertizat într-o notă din ianuarie că în cazul în care conflictul din Ucraina escaladează și Rusia oprește livrările către Germania, țara se va confrunta cu o nouă criză a gazelor. Asftel, prețurile la gaz ar continua să crească, la fel și costurile pentru consumatori și economie în ansamblu, a precizat institutul.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Economiei și Climei a declarat că guvernul „monitorizează situația nivelurilor de stocare și situația este cu adevărat îngrijorătoare”. Până acum, guvernul cancelarului Olaf Scholz a susținut că „aprovizionarea era asigurată” și că nu exista niciun risc de penurie, notează Euronews.

 Germania rămâne fără stocul de gaze în plin conflict Rusia - Ucraina. Anunțul guvernului de la Berlin
Mai mult de jumătate din importurile de gaze ale Germaniei provin din Rusia.

Rezervele de gaze au scăzut la 35-36% de la 40% și 80% cât era în 2020. Peste 55% din importurile de gaze ale Germaniei provin din Rusia, o cifră care a crescut cu 15 procentuale din 2012. Potrivit unui raport al Ministerului Economiei și Climei, o rezervă de 40% ar fi suficientă doar pentru șapte zile de temperaturi polare.

Joe Biden amenință Rusia cu conducta Nord Stream 2

În prezent, marea majoritate a livrărilor de gaze din Rusia către Europa tranzitează Ucraina, asigurând venituri și un minim de siguranță pentru Kiev. Conducta Nord Stream 2 ar livra gaze către Germania din Rusia prin Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina.

Gazoductul a fost finalizat în vara lui 2021, dar autoritatea germană de reglementare a amânat certificarea, cerând ca firma care va opera tronsonul german al conductei să aibă domiciliul în Germania.

Președintele american Joe Biden a avertizat în timpul unei conferințe de presă comună cu Olaf Scholz că în cazul în care Rusia invadează Ucraina, „Nord Steam 2 nu va mai exista”.

Inflația din zona euro a crescut în ultimele luni la niveluri nemaivăzute, ceea ce a dus la o creștere bruscă a costurilor energiei. Prețurile din cele 19 țări care folosesc euro au fost în ianuarie cu 28,6% mai mari față de anul trecut, potrivit Eurostat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...