SUA și UE se tem că Rusia va opri livrările de gaz pe continent. Qatarul spune că nu poate acoperi nevoile Europei

Beatrice Dumitru 02.02.2022, 11:44
SUA și UE se tem că Rusia va opri livrările de gaz pe continent. Qatarul spune că nu poate acoperi nevoile Europei

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la livrarea gazului rusesc către Europa. În acest context, Comisia Europeană și Statele Unite au început să caute surse alternative. O varinată ar fi Qatarul, însă țara arabă a avertizat că nu poate suplini nevoile energetice ale Europei. „Securitatea energetică a Europei necesită un efort colectiv”, a transmis Qatarul.

Qatar avertizează Europa

Statele Unite și UE sunt îngrijorate de faptul că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina și au cerut Qatarului și altor mari producători de gaze să analizeze dacă pot furniza gaz suplimentar Europei, dacă Moscova va opri alimentarea pe continent. În 2021, exporturile rusești de gaze naturale către UE s-au ridicat la aproximativ 1.700 TWh (terawatt-oră).

Qatar, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de gaze naturale, nu va putea acoperi nevoile energetice ale Europei, în cazul unei penurii din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, a precizat ministrul de stat al Energiei din această țară.

 SUA și UE se tem că Rusia va opri livrările de gaz pe continent. Qatarul spune că nu poate acoperi nevoile Europei
Rusia ar putea opri gazele în Europa.

„Volumul de gaz necesar UE nu poate fi înlocuit de nimeni unilateral, fără a perturba livrările către alte regiuni din lume. Securitatea energetică a Europei necesită un efort colectiv din partea multor părți”, a declarat ministrul, Saad Sherida Al-Kaabi, într-un comunicat, preluat de Reuters.

Qatar vinde aproximativ 5% din producția de gaz în Europa

Oficialul qatarez a făcut această declarație după o întâlnire, care a avut loc la Doha, cu comisarul Uniunii Europene pentru energie, Kadri Simson. Ministrul și-a mai exprimat speranța că „tensiunile din Europa pot fi rezolvate diplomatic, astfel încât toți furnizorii să poată lucra împreună pentru a asigura securitatea energetică pe termen scurt și lung”.

Qatarul este un aliat cheie al SUA în regiunea Orientului Mijlociu și un partener comercial și politic de top al UE. Țara arabă vinde trei sferturi din producția de gaz țărilor asiatice și furnizează aproximativ 5% în Europa.

Respectarea contractelor este sfântă în Qatar”, a spus Al-Kaabi, dând de înțeles că nu va fi posibilă redirecționarea către Europa a transporturilor de gaz contractate, deja, de alte țări fără acordul acestora. De asemenea, Qatar a cerut Uniunii Europene să restricţioneze revânzarea de gaze în afara blocului comunitar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...