Situație extrem de gravă la centrala nucleară Zaporojie. ONU cere demilitarizarea zonei: „Acțiunile militare trebuie să înceteze imediat”

Elena Avramescu 12.08.2022, 08:40
Situație extrem de gravă la centrala nucleară Zaporojie. ONU cere demilitarizarea zonei: „Acțiunile militare trebuie să înceteze imediat”

Centrala Zaporojie, care se află în sudul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar de pe malul râului Nipru, una dintre cele mai mari zece centrale nucleare din lume, a fost ținta mai multor atacuri weekendul trecut, iar acum Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru incident. În plus, în noaptea de marţi spre miercuri, treisprezece civili au fost ucişi în regiunea Dnipropetrovsk, anunțul fiind făcut de şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko.

Agenția pentru Energie Atomică, avertisment cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

Astfel că situația centralei de la Zaporojie stârnește maximă îngrijorare, iar acest lucru a confirmat-o și șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, într-o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. A cerut de urgență ca mai mulți experți să aibă acces acolo, după cele mai recente bombardamente.

În continuare, Kievul și Moscova continuă să se acuze reciproc de bombardamentele extreme de la Zaporojie, iar momentan se știe doar numărul exact de bombe care au căzut, fiind vorba de zece. În plus, instalația și zona înconjurătoare au fost bombardate și săptămâna trecută, iar în timp ce Ucraina spune că Rusia a transformat locul într-o bază militară, Moscova neagă aceste acuzații. Este un joc de-a șoarele și pisica care pune în pericol un întreg continent.

Zilele acestea, situația extremă de la centrala nucleară Zaporojie a fost discutată într-o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, unde reprezentantul Moscovei a întors acuzațiile și a dat vina pe Kiev și pe aliații săi.

Situatia la ce mai mare centrala nucleara din Ucraina este „complet scapata de sub control”. Expertii vor sa evite un accident
Situatia la ce mai mare centrala nucleara din Ucraina este „complet scapata de sub control”. Expertii vor sa evite un accident

„Atacurile criminale ale Kievului asupra infrastructurii nucleare împing lumea în pragul unei catastrofe nucleare, comparabilă ca amploare cu cea de la Cernobîl. Considerăm că este justificat ca reprezentanții AIEA să meargă la centrala nucleară Zaporiojie cât mai repede posibil și, eventual, chiar înainte de sfârșitul lunii august”, a declarat Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a cerut, din nou, să i se permită să trimită acolo o misiune, încercând acest lucru de mai multe săptămâni.

„Acțiunile militare care au și cel mai mic potențial de a pune în pericol securitatea nucleară la o astfel de instalație nucleară trebuie să înceteze imediat. Aceste acțiuni pot avea consecințe grave. AIEA este pregătită să contribuie la evitarea unei astfel de escalade a crizei. Situația este gravă, iar AIEA trebuie să poată să-și desfășoare misiunea la Zaporojie cât mai curând posibil”, a declarat Rafale Grossi, șeful AIEA.

„Un război este în desfășurare și vorbim despre o centrală nucleară în mijlocul câmpului de luptă”, a declarat și Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU.

Directorul Energoatom, a ținut să precizeze faptul că există mai mult material nuclear la Zaporojie față de cât era la Cernobîl, unde se găsește un singur reactor. Aici sunt șase unități, șase reactoare pline cu combustibil nuclear și alte materiale nucleare, dar și depozitele de combustibil folosit. În plus, dacă este lovită centrala, combustibilul se răspândește în jur și astfel ne vom confrunta cu un nor radioactiv.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...